Разследване на Lupa.bg: Заради 15-те милиона на Тодор Попов ли взривиха складовете в Елин Пелин?

Все повече стават доказателствата, че палеж е предизвикал мощната експлозия

Общество
16:51 - 01 Август 2024
10131
Разследване на Lupa.bg: Заради 15-те милиона на Тодор Попов ли взривиха складовете в Елин Пелин?

Предстои да се изясни дали е имало пожар преди взрива в склада за фойерверки в Елин Пелин. Имам основание да смятам, че първо е имало огън, а след това експлозия. Ако това се потвърди, ще говорим за престъпление с умисъл. Това обясни пред Lupa.bg криминалистът Иван Савов.

Криминалистът Иван Савов

Собственикът на складовете в Елин Пелин Тодор Попов печели доста добре – миналата година е получил 15 млн. лв. от продажби. Това може да подтикне някого да затрие бизнеса му.

„Стените на складовете са направени от бетон, таванът - от лек материал, а самата продукция е била разположена в центъра на помещението. Всички изисквания за безопасност са спазени, но заради голямото количество запалени фойерверки са взривени и стените. Иначе експлозията е трябвало бъде вертикална - към тавана и затова той е направен от лек материал в случай на авария”, обясни Савов.

Припомняме, че на 25 юли взривове от фойерверки разтърсиха Елин Пелин. Пукотът от тях отекваше в следващите 3 дни. При мощната експлозия загинаха четирима души – доц. Петър Шишков и дъщеря му Кристина, синът на Тодор Попов Теодор и охранителят Стоян Маслев.

Само 4 дни след взрива в Елин Пелин пожар избухна в завод „Свилоза“ в Свищов. По официална информация инцидентът е станал при товаро-разтоварна дейност на натриев хлорат, който е лесно запалим. Има пострадали служители от ведомствената пожарна, която е към завода. Те са ранени в резултата на счупени стъкла, които са попаднали върху тях. Към момента няма опасност за живота и здравето им.

„На пръв поглед инцидентът изглежда случайност, но е твърде вероятно и да става дума за умишлен палеж. От няколко месеца собственикът на завода не е давал заплати на служителите си и на някой от тях може да му е прикипяло. Дали това е така, разследването трябва да установи”, посочи криминалистът.