Разследване на Lupa.bg: Заради решение на гл. комисар Николай Николов горя влакът София-Варна

62 композиции бяха опожарени през 2021 г.

Общество
15:37 - 04 Ноември 2022
7997
Разследване на Lupa.bg: Заради решение на гл. комисар Николай Николов горя влакът София-Варна

С близо 40% са се увеличили пожарите в пътническите влакове, след като преди 10 г. бе закрит отделът Пожарна безопасност в БДЖ.  Само през миналата година 62 локомотива и вагона са горели. Това разкри пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

От 1930 г. БДЖ ползва услугите на пожарникари, за да се гарантира сигурността на пътниците. Когато генерал Кирил Войнов ръководеше Националната служба за противопожарна охрана, бе направен опит да бъде закрит отделът към БДЖ. Той обаче отказа да изтегли подчинените си. По-късно неговият наследник главен комисар Николай Николов се поддаде на натиска и железниците останаха без огнеборци.

Неведнъж експерти по пожарна безопасност и защита на населението са писали до МВР и Министерство на транспорта с искане да се възстанови службата. Под такива писма са стояли подписите на полковник инж. Найден Найденов, на полковник инж. Георги Георгиев и редица техни колеги. Техните основания за връщането на отдела обаче не са били чути.

Само преди 10 г. в по-големите жп възли каквито са София, Мездра, Русе, Горна Оряховица, Пловдив, Плевен и Варна, е имало пожарникари, които директно са били подчинени на ГДПБЗН, респ. главен комисар Николай Николов.  Без техния подпис и инструктаж ремонтираните машини и вагони не са потегляли. Депото за вагони в жк Надежда днес също работи без огнеборци.

Заради липсата на пожарникари горя снощи край Каспичан и бързият влак София-Варна. Огънят е тръгнал от втория вагон, като е обхванал и първия. За минути на място са пристигнали няколко противопожарни екипа, които са започнали заедно със служителите на влака да евакуират пътниците. В спасяването са участвали и пътуващите, а болна жена е била изнесена на ръце. Хората са били доста уплашени.

Пожарникар, който е бил във влака е спасил човешки животи и предотвратил голяма трагедия, с бързата си реакция. Той първи е забелязал пожара - съобщи началникът на шуменската пожарна комисар Иван Иванов. Мъжът дръпнал ръчната спирачка и започнал да евакуира пътниците.

Мъжът, който натисна ръчната спирачка и спаси много хора с бързата си реакция се казва Върбан Георгиев. Той е началник на Държавен противопожарен контрол в дирекцията във Варна. На мястото на инцидента все още продължават следствените действия. Очаква се по-късно днес да пристигне и следствена група от София.

Заради закриването на пожарната служба към БДЖ горя и влакът на гара Плачковци през февруари тази година. Пожарът лумна в първия вагон и за щастие веднага бе овладян от служители на БДЖ.

На 5 септември миналата година при пожар във вагон на пътнически влак в Перник бяха унищожени 50 седалки и 30 кв. м. покривна конструкция. Спасени от огъня са локомотивът и  четири вагона от композицията. По време на пожара влакът е бил на гара „Разпределителна”. 

На 14 юни тази година влакът от София за Бургас също пламна. Наложи се спешната евакуация на 50 души. Част от тях са си тръгнали със собствен транспорт, а други са изчакали експресния влак, с който да стигнат до Бургас. Хората от БДЖ са овладели ситуацията с наличните пожарогасители, за щастие няма пострадали.