Разследване на Lupa.bg: Заради решение на гл. комисар Николай Николов горяха 62 влака през 2021 г.

Общество
18:00 - 15 Юни 2022
6458
Разследване на Lupa.bg: Заради решение на гл. комисар Николай Николов горяха 62 влака през 2021 г.

С близо 40% са се увеличили пожарите в пътническите влакове, след като бе закрит  отдела Пожарна безопасност в БДЖ преди 10 г. Само през миналата година 61-62 локомотива са горели. Това разкри пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

От 1930 г. БДЖ ползва услугите на пожарникари, за да се гарантира сигурността на пътниците. Когато генерал Кирил Войнов ръководеше Националната служба за противопожарна охрана, бе направен опит да бъде закрит отдела към БДЖ. Той обаче отказа да изтегли подчинените си. По-късно неговият наследник главен комисар Николай Николов се поддаде на натиска и железниците останаха без огнеборци.

Неведнъж експерти по пожарна безопасност и защита на населението са писали до МВР и Министерство на транспорта с искане да се възстанови службата. Под такива писма са стояли подписите на полковник инж. Найден Найденов, на полковник инж. Георги Георгиев и редица техни колеги. Техните основания за връщането на отдела обаче не са били чути.

Само преди 10 г. в по-големите жп възли каквито са София, Мездра, Русе, Горна Оряховица, Пловдив, Плевен и Варна, е имало пожарникари. Без техния подпис и инструкция влаковете не са потегляли. Депото за вагони в жк "Надежда" днес също работи без огнеборци.

Поради тази причина горя влак на гара Плачковци през февруари тази година. Пожарът лумна в първия вагон и за щастие веднага бе овладян от служители на БДЖ.

На 5 септември миналата година при пожар във вагон на пътнически влак в Перник бяха унищожени 50 седалки и 30 кв. м. покривна конструкция. Спасени от огъня са локомотивът и  четири вагона от композицията. По време на пожара влакът е бил на гара „Разпределителна”. 

Снощи влакът от София за Бургас също пламна. Наложи се спешната евакуация на 50 души. Част от тях са си тръгнали със собствен транспорт, а други са изчакали експресния влак, с който да стигнат до Бургас.

По първоначална информация, спирачните дискове на първия вагон в композицията са блокирали, което е довело до възпламеняване. Хората от БДЖ са овладели ситуацията с наличните пожарогасители, за щастие няма пострадали.