Разследване на Lupa.bg: Зоран Заев не иска македонско малцинство у нас

Регистрирането на НПО-та от Скопие говори за слабости в съдебната практика, смята историкът Спас Ташев

Общество
17:32 - 20 Ноември 2019
5347
Разследване на Lupa.bg: Зоран Заев не иска македонско малцинство у нас

"Няма опасност у нас да се създаде македонско малцинство, каквито опасения има министърът на отбраната Красимир Каракачанов. И друг път в България са били регистрирани македонски формации и не е имало последици". Това заяви пред Lupa.bg историкът от БАН доц. д-р Спас Ташев.

„Регистрацията на македонски НПО-та говори за слабости в българската политика по отношение на македонския въпрос и за слабости на съдебната практика. Имам информация, че властите в Скопие не подкрепят създаването на тяхно малцинство у нас. Иначе щеше да се вдигне вой до небесата. Проблемът е у нас, а не в Северна Македония. Имаме непоследователна политика спрямо нашата съседка. Кандидатът за кмет на ОМО-Илинден в Пиринска Македония Атанас Киряков взе едва стотина гласа, което говори, че нашите послания не са добре разбрани”, смята историкът.


По думите му, не защитаваме съвременните аспекти на македонския въпрос, а сме се вторачили в историята. Мислим си, че тя ще реши проблемите на настоящето. „По-важно е да имаме отворен път към настоящето и бъдещето, отколкото да се ровим в миналото и да спорим за това костите на кого са. За какво са ни мъртвите герои, при условие че на техните потомци отказваме български произход?!”, възкликна доц. д-р Спас Ташев.

Попитан докъде стигна работата на Българо-македонската комисия за исторически и образователни въпроси, специалистът отговори: „Няма никакъв напредък, а има мълчание. Нашата реакция е като гасене на пожар. Когато пламне огънят, започваме да го гасим. Не предвиждаме ходове на македонската страна и не предприемаме превантивни мерки, за да ги предотвратим”.