Разследване в Lupa.bg: Поредна измама с имейли

Актуални новини
16:47 - 16 Май 2019
9379
Разследване в Lupa.bg: Поредна измама с имейли

На поредна измама с имейли, разпращани до различни хора, се натъкна репортер на Lupa.bg. Явно става дума за хакерска атака, свързана с точене на лични данни, пари или достъп до личните компютри на стотици граждани, коментира пред изданието ни специалист по киберпрестъпност.

Днес следобед много хора са получили на електронната си поща следния имейл от Дегри Консулт ЕООД: „Уведомяваме ви, че на 02/02/2019 с договор №11284 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 4211,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.

Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 22.05.2019, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашит законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.”

Мейлът е изпратен от следния адрес - [email protected]. В писмото има и прикачен файл, последиците от отварянето на който засега не са известни. Обикновено хакерите използват подобни прийоми, за да доберат до лична и банкова информация, съхранявана в компютрите или телефоните на жертвите.

Разследване на Lupa.bg установи, че фирма „Дегри Консулт” не съществува в Търговския регистър. Съществува уважавана правна кантора и консултантска организация с подобно наименование – „Дегри Консултинг”.

Lupa.bg веднага се свързва с представител на „Дегри Консултинг”, който още преди да чуе „Добър ден” и за какво го търсим, каза: „Моля ви, изтрийте си мейла и не отваряйте прикачения файл”.

След това от „Дегри Консултинг” обясниха пред Lupa.bg, че само за половин час телефонът им е прегрял от опарени граждани, които са получили въпросния измамен мейл. От правната кантора са помолили първия човек, който ги е сигнализирал за измамата с тяхното име да им препрати мейла, а те от своя страна веднага са уведомили ГДБОП.