Разследването по случая с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие, е било прекратено през 2023 г.

Топ
13:45 - 15 Август 2024
1664
Разследването по случая с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие, е било прекратено през 2023 г.

Заместник-градските прокурори Десислава Петрова и Деян Захариев дават брифинг относно разследване във връзка с отпуснат кредит от близо 150 млн. лева от Българската банка за развитие.

"Още докато се провеждаха действия се появиха множество политически интерпретации, свързани с нашата работа", каза Петрова.

Делото е образувано в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. Разследването е възложено първоначално на ГДБОП, които са отправили предложние към ДАНС да бъде възложено на следовател. След проведено разследване с постановление от май 2023 г. наказателното производстство по делото е било прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба.

Постановлението е потвърдено изцяло от Софийска апелативна прокуратура. При последващ контрол от Върховна прокуратура е потвърдено, че няма доказателства за престъпление по служба, но са констатирани пропуски в разследването, тъй като не са били разследвани част от връзките между дружествата, които са били свързани с кредита.