Разследващ журналист: Константин Малофеев и Владимир Якунин се опитват да контролират българската политика

Двамата са известни като дългата ръка на Кремъл, посочи Катрин Белтън

Топ
18:58 - 11 Юни 2023
6039
Разследващ журналист: Константин Малофеев и Владимир Якунин се опитват да контролират българската политика

В книгата „Хората на Путин“ бившият кореспондент за Financial Times в Москва разкрива неразказани досега истории за задкулисните игри на руския президент и групата агенти на КГБ около него. Катрин Белтън е сред най-уважаваните разследващи журналисти в Европа.

За да напише 704-те страници, тя разговаря с десетки олигарси, банкери, бивши разузнавачи и политици. Белтън години наред е имала вътрешен достъп до ключови фигури в периода на установяване на Путиновата власт и описва с детайли как новата генерация лоялни олигарси заменя действащите с размах предприемачи от Елциновата ера. Точно тези олигарси след това проникват в САЩ и Европа като проводници на влияние.

След излизането на книгата, срещу издателството и авторката са заведени съдебни искове от някои от най-богатите руснаци – Роман Абрамович, Михаил Фридман, „Роснефт“. Но книгата не само, че не е изтеглена от пазара, а се превежда на все повече езици. У нас тя излезе като част от поредицата „Власт и отговорност“ на Свилен Спасов.

"Най-приближените на Путин са хора от КГБ от Санкт Петербург, Ленинград, вторият по големина град на Русия. Това означава, че преди всичко са застинали в нагласата от Студената война, вярват, че все още са приклещени в битка срещу империалисткия Запад. Но тъй като са от втория по големина град в Русия също така са хора, които страдат от комплекс за малоценност. Това ги прави по-безскрупулни от другите като тях от Москва. Това се наблюдава още от първите дни на ерата на Путин, още докато беше заместник-кмет на Санкт Петербург. Тогава той и съюзниците му от КГБ се обединиха с организираната престъпност, за да поемат властта над икономиката на града. Другите в Москва са били доста шокирани от тактиката, те не биха паднали толкова ниско. Но за съжаление виждаме как се повтарят тези тактики и в президентството на Путин. Сега си проличава още по-ясно в това колко агресивно действа в Украйна", обясни Катрин Белтън пред Би Ти Ви.

"Българите трябва да са наясно с руските милиардери, които носят пари. Защото да, хора като Константин Малофеев, Владимир Якунин са известни като дългата ръка на Кремъл. Тяхната цел е да се опитат да контролират българската политика, да подкопават подкрепата за Украйна сега, биха искали да създадат собствени сфери на интерес и наистина, Владимир Якунин – разговарях с него обстойно за книгата – той съвсем откровено ми разказа, че когато проповядват идеалите на консерватизъм и семейни ценности в опит да спечелят политическа подкрепа в държави като България, това е просто параван на дълговечната битка за геополитическо влияние. Те не вярват в това, но го използват, за да спечелят на своя страна сърца и умове, да придобият политическо влияние, за да прокарват своя империалистки дневен ред", каза Бултън.

"петима руски олигарси и кремълската нефтена компания Роснефт започнаха да завеждат дела срещу мен. Първи беше Роман Абрамович, магнатът, близък до Путин – известен с близките си отношения с него. След това последваха бързо и останалите. Не бях сигурна дали издателството, Harper Collins, ще успее да устои дори само на едно дело, заведено от един от най-богатите хора на света, Роман Абрамович, да не говорим за още пет дела. Но хората в издателството бяха много смели, имаха отлична правна защита. Стигнахме до предсъдебните заседания и делото, заведено от Роснефт, кремълската нефтена компания, не беше допуснато до разглеждане. Делото на Абрамович също бе преценено за преувеличено, поне отчасти, така че успяхме да постигнем споразумение, с което направихме съвсем дребни изменения, без да променяме наратива. Всички тези милиардери се отдръпнаха и наистина, оттогава, всички те са санкционирани от Обединеното кралство и ЕС.

Р