Разследват бившия премиер на Италия Масимо д’Алема за раздаване на комисионни от 40 млн. евро

Масимо д’Алема участва в международна корупция при продажбата на военни самолети М346

ЕС
20:13 - 06 Юни 2023
2133
Разследват бившия премиер на Италия Масимо д’Алема за раздаване на комисионни от 40 млн. евро

Властите от Неапол осъществиха обиски в домовете и офисите на бившия италиански премиер Масимо д’Алема и на Алесандро Профумо, бивш главен изпълнителен директор на групата “Леонардо”. Двамата се разследват за международна корупция при продажбата на военни самолети М346 и малки подводници на обща стойност 4 млрд. евро, съобщиха медиите на Апенините. Разследват се и Джузепе Джордо, оглавявал отдела за кораби в групировката от военната промишленост “Финкантиери”, и Герардо Гардо, счетоводител на Д’Алема.

Според хипотезата на следователите четиримата в различна степен и роля участвали в продажбата на колумбийското правителство на продукти на италианската обществена компания “Леонардо”. Предположенията са, че съществувала организирана престъпна група, действала в различни страни като Италия, Съединените щати, Колумбия. Фактът, за който става въпрос, датира от февруари 2022 г.

Хипотезата е, че участниците в покупко-продажбата чрез “неформалното посредничество” на Д’Алема, който навремето имал връзки с шефовете на италианските групировки, в това число и с Профумо, успели да получат благословията на колумбийските власти. Те разрешили финализиране на сделката чрез официално споразумение. За да постигнат това, участниците обещавали получаване на 40 млн. евро комисиони, или 50 на сто от общата комисиона от 80 млн. Те трябвало да се поделят между колумбийската и италианската страна с помощта на американска адвокатска кантора, препоръчана от Д’Алема.