Разследват дядо, за когото се предполага, че е бил надзирател в лагер за съветски военнопленници

Свят
18:50 - 21 Юни 2021
3815
Разследват дядо, за когото се предполага, че е бил надзирател в лагер за съветски военнопленници

Германското правосъдие разследва 95-годишен мъж, за когото се предполага, че е бил пазач в лагер за съветски военнопленници от 1943 до 1945 г., заяви днес прокуратурата на германския град Целе.

"Мога да потвърдя, че е започнала процедура" срещу 95-годишен мъж, който живее в Бавария, каза пред Франс прес Бернд Колкмайер, говорител на прокуратурата.

Предполага се, че заподозреният е работил в лагера за военнопленници VI C Батхорн (намиращ се на територията на сегашната германска провинция Долна Саксония) в периода от 26 октомври 1943 г. до освобождаването на лагера на 5 април 1945 г. и е бил замесен в екзекуции на военнопленници. В този лагер загиват много войници на Червената армия.

Според местни медии понастоящем в Германия текат около десет разследвания, свързани с престъпления, извършени по времето на нацисткия режим. Заподозрените по тях са предимно хора, които по времето на нацизма са били служители на по-ниско ниво, като например надзиратели в концлагери.

При част от производствата обаче трудно може да се стигне до съдебен процес, защото заподозрените са на преклонна възраст и предполагаемите им престъпления са извършени много отдавна, отбелязва Франс прес.