Разследват героя на Турция заради забранен знак

Мерих Демирал подкрепи "сивите вълци"

Спорт
17:07 - 03 Юли 2024
2879
Разследват героя на Турция заради забранен знак

УЕФА обяви, че започва разследване на "потенциално неподходящо поведение" от страна на турския защитник Мерих Демирал по време на осминафиналния мач на Евро 2024 срещу Австрия (2:1) във вторник, който се игра на "Ред Бул Арена" в Лайпциг, по време на който той отбеляза два гола.

Защитникът отбеляза и двата гола за своя отбор, но при едно от празненствата си той запали фитила на спора, след като направи с две ръце символа на „Сивите вълци“, расистка, ксенофобска, националистическа крайнодясна паравоенна организация, произхождаща от Турция.

В Австрия знаците на „сивите вълци“ и „вълчият поздрав“ са забранени от март 2019 г., а в Германия също се говори за тяхната забрана от години.

"Назначен е "следовател по етика и дисциплина" и ще бъде предоставена допълнителна информация по този въпрос", каза УЕФА в прессъобщението си.

„Символът на турската крайна десница няма място на нашите стадиони“, реагира Нанси Фезер, министър на вътрешните работи на Германия.

"Използването на Европейското първенство като платформа за расизъм е напълно неприемливо. Чакаме УЕФА да разследва случая и да обмисли санкции", добави тя.