Разследват Навални и за тероризъм

Русия
11:40 - 26 Април 2023
1678
Разследват Навални и за тероризъм

Намиращият се в руски затвор руски опозиционер Алексей Навални съобщи днес, че от делото за екстремизъм, което се води срещу него, е било отделено ново дело за тероризъм, предаде ТАСС, като се позова на свой кореспондент в съда в Москва.

"Следователят ме уведоми, че срещу мен е било образувано ново дело за тероризъм и че ще бъда съден от военен съд", каза Навални.

Московският съд днес разглежда молба на следователите за ограничаване на срока, в който Навални може да се запознае с материалите по делото за екстремизъм.

Следовател от съда също така съобщи, че единадесет души са били обявени за международно издирване по делото за екстремизъм срещу Навални. "Разследването по делото срещу Навални засяга екстремистка асоциация. Във връзка с него има 11 души, които са обявени за международно издирване", каза следователят, пише БТА.

През 2021 г. Навални беше осъден на три и половина години затвор заради нарушаване на условията на условна присъда, наложена му преди това. Ефективната присъда бе наложена на опозиционера, след като той се върна в Русия от Германия, където беше на лечение, припомня ТАСС. Същата година московски съд го осъди на девет години в наказателна колония със строг режим по обвинения в измама при набиране на средства за предизборна кампания и за обида на съдия.