Разследват още 7 полицаи за насилие над протестиращите футболни фенове

Актуални новини
12:19 - 25 Ноември 2023
2342
Разследват още 7 полицаи за насилие над протестиращите футболни фенове

Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване на полицейско насилие на протеста на футболните фенове в София. Това съобщи Нова телевизия, позовавайки се на свои източници от разследването. До момента ръководството на СДВР е отстранило трима полицаи, а проверката продължава.

Пред телевизията Марияна Зарова от Института по психология към МВР коментира, че всъщност не се проверява психологичната пригодност на полицаите. Освен, ако не проявят тежки симптоми. 

"Далеч съм от идеята да оправдавам полицейското насилие. Не мисля, че някой в тази система и извън нея би оправдал каквато и да е форма на насилие, особено когато пък го правят хора в униформа, чиято роля е да защитават закона, да осъществяват превенция на насилието над граждани. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо.

В Института по психология на МВР се извършва първоначалният подбор на кандидати. Трудно ми е да си представя, че някой влиза в системата с намерение да упражнява насилие.  Подборната процедура е доста обширна. Състои се от две части и продължава цял ден. Има множество личностни въпросници, които са стандартизирани. Това са въпросници, които са преведени и които се използват в цял свят. Психологическата пригодност се установява единствено на входа на системата", казва Марияна Зарова. 

Преди години Конституционния съд отменя наредбата за психологически реподбор, бил е възприеман с доста съпротива от страна на полицейските служители. Със съмнение, че може да бъде използван недостатъчно добронамерено и необективно. "Това, което съществува като форма на психологична пригодност, го има само за част от служителите, които вече са показали симптоми на дезадаптивно или рисково поведение", обяснява Зарова.