Разследват полицайски шеф от Районното в Бяла Слатина

Пламен Нанков представил пред КАТ фалшив договор за покупката на автомобил от Австрия

Крими
13:41 - 27 Януари 2020
5699
Разследват полицайски шеф от Районното в Бяла Слатина

Началникът на група „Охранителна полиция“ в Районното управление в Бяла Слатина Пламен Нанков е разследван от колегите си от областната дирекция във Враца, съобщава агенция BulNews.

По неофициална информация става въпрос за поне две проверки. Източник от дирекцията твърди, че в единия случай става въпрос за извършено престъпление по чл.313 от НК, а във втория за прикрита стрелба по хора.

В първия сигнал, получен при началниците във Враца, се твърди, че Пламен Нанков е подал документи с невярно съдържание по време на регистрацията на новозакупен от него лек автомобил. Пред КАТ той представил фалшив кауффертрак /договор/ за покупката му от Австрия, като от него ставало ясно, че лично той е пътувал дотам. Проверка обаче установила, че колата е придобита от автокъщата в Борован, а самият служител на МВР нито е подавал рапорт за напускане на страната, нито е пътувал в чужбина. Престъплението е документирано и доказано и затова срещу полицейския началник тече проверка дали има състава на чл.313 от НК.

Но това не е единствената издънка на Нанков. През септември 2019 г. на тел. 112 е получен сигнал за безразборна стрелба в землището на Бяла Слатина. Към мястото незабавно е бил насочен патрул на полицията. Когато пристигнал там, той заварил местен земеделец да стреля срещу крадци, нападнали нивата му с царевица. Малко след това на местопроизшествието пристигнал Пламен Нанков и категорично забранил на своите подчинени да попълнят необходимите документи, като им наредил да се прибират в районното. По-късно станало ясно, че по това престъпление изобщо не е работено повече, тъй като било прикрито. Оказало се, че стрелецът арендува около 25 дка лична земя на началника и са близки приятели, заради което му се разминало досъдебното производство.

В града обаче упорито се коментира, че има и други прикрити престъпления, катастрофи и злоупотреби. Подчинените му работят в стрес, тъй като постоянно са заплашвани с наказания. Няколко редови полицаи се престрашили да подадат сигнали в дирекцията във Враца, но са притеснени, тъй като техният началник непрекъснато се хвали за близките си отношения с директора Янко Янколов. По техни думи, Нанков получил обаждане от Враца, с което къртица го уведомила за извършваните проверки.