Разследват поморийския кмет за ремонт за 5 милиона лева

Няма да открият нищо, натискат градоначалниците от ГЕРБ, убеден е шефът на местния парламент

Крими
12:53 - 10 Януари 2022
2184
Разследват поморийския кмет за ремонт за 5 милиона лева

Сигурен съм, че тази проверка няма да открие нищо нередно, обяснявам си я с това, което се случва в държавата – натискат се кметовете на ГЕРБ. Това каза току-що председателят на Общинския съвет в Поморие Адам Адамов, който излезе преди минути от сградата на Общинската администрация, цитиран от "Флагман.бг". 

Тази сутрин полиция нахлу в сградата на поморийската община заради ремонта на рибарското пристанище. 

На 11 ноември 2021 г. целият проект е бил приет и всички разходи по него одобрени от сертифициращия орган – ОП "Рибарство и аквакултури". Одиторите не са открили никакви нарушения, обяви Адамов. 

Справка на Lupa.bg в документацията разкрива, че проектът е бил започнат през 2019 г. и е на стойност малко над 5 милиона лева, от които почти 90% са одобрени за финансиране по програмата на предишния кохезионен период на ЕК. 

В края на миналата година след като Държавната приемателна компания дава "зелена" светлина за всички документи на кмета Иван Алексиев по ремонта, той заявява: 

"Честито на поморийските рибари и на поморийци за едно от най-модерните и красиви пристанища по Черноморието. В навечерието на Никулден – празник на рибарите, отново използвам възможността да им благодаря за съдействието и помощта за реализирането на проекта, който е и своеобразен подарък за всички тях". 

Реализирането на втория етап на Рибарско пристанище Поморие осигури защитата на всички съдове, акостиращи в него, чрез изграждането на защитния западен мол. Поморийските рибари могат да използват собствена бензиностанция и голямо хале за ремонт на морските съдове.

Изграждане на понтони; видеонаблюдение; допълнително оборудване на рибната борса със система за замразяване на нежелания улов; изграждане на компостираща инсталация за водорасли и осигуряване на мощен агрегат, който да захранва пристанището, при наличие на проблеми с електричеството са също дейности, реализирани с проекта за модернизация на рибарското пристанище, финансиран по „Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.”.