Разследват "Гугъл" за антикорупционни практики в Япония

Технологичният гигант е преговарял с производителите на апарати да не интегрират приложения на конкуренти

Новини
16:15 - 23 Октомври 2023
2062
Разследват "Гугъл" за антикорупционни практики в Япония

Японският орган за защита на конкуренцията обяви днес, че е започнал разследване срещу "Гугъл" (Google), за да определи дали американският гигант е поискал незаконно преференциален режим от производители на смартфони, предаде Франс прес.

Технологичната компания вече е обект на проверки в САЩ заради подобни подозрения.

Калифорнийският гигант е подозиран, че е поискал от производителите на мобилни апарати, използващи операционната му система "Андроид" (Android), да инсталират приложенията ѝ за търсене в интернет. Това обяви Японската комисия за справедлива търговия в комюнике.

"Гугъл" е преговарял с производителите на апарати да не интегрират приложения на конкуренти, плащайки им в замяна дял от генерираните печалби от реклами, свързани с търсачката, според комюникето, в което се споменава за антикорупционни практики.

"Гугъл" – Япония обяви, че с "Андроид" компанията е предложила на потребителите си "избора да персонализират апаратите си според нуждите си, включително начина, по който сърфират в интернет или свалят приложения". 

В Европа "Гугъл" бе осъден да плати глоби в размер на над 8,2 милиарда евро за различни нарушения на конкурентните права, въпреки че някои от тези решения са предмет на обжалване, припомня АФП.