Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

Сделката е договорена през 2021 г. и се считаше за голям успех за председателя на ЕК

Новини
19:52 - 02 Април 2024
5892
Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

Европрокурори разследват дали председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е участвала в измама с COVID ваксини. Говорителят на прокуратурата в Лиеж твърди, че тя е имала лична комуникация с директора на "Пфайзер".

Случаят беше прехвърлен на европрокуратурата от белгийската прокуратура. Там Фон дер Лайен бе разследвана за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", сочат документи.

Все още няма обвинени по случая.

Белгийските съдебни власти в Лиеж започват разследването през 2023 г. след жалба, подадена от Фредерик Балдан. По-късно жалба подават и Унгария, и Полша. Полското правителство обаче е в процес на оттегляне на жалбата си, след като на изборите победи проевропейското правителство на Доналд Туск.

В жалбата на Балдан се твърди, че Урсула фон дер Лайен е комуникирала лично с шефа на "Пфайзер"Алберт Бурла чрез SMS-и. Това се случило точно преди ЕС да сключи сделка за над 20 млрд. евро за ваксини, в разгара на пандемията от COVID-19.

Разследването на Европейската прокуратура е общоевропейско и може да се конфискуват телефони и други материали от офиса на ЕК.

От Европейската комисия засега отказват да разкрият съдържанието на текстовите съобщения и дори да потвърдят дали съществуват наистина.

Сделката за ваксините е договорена през 2021 г. и се считаше за голям успех за Фон дер Лайен. Количеството ваксини обаче още тогава повдигна много въпроси, а в края на миналата година разкриха, че най-малко 4 млрд. евро са потънали в пропилени дози.

В отговор на директен въпрос, зададен ѝ от „Политико" относно изчезналите текстови съобщения, фон дер Лайен каза: „Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите."

От Европейската комисия заявиха, че не знаят да има развитие по темата.

„Пфайзер" отказаха да коментират.