Развод ми дай и повече не ме мъчи: Колко милиарда ще разделят Бил и Мелинда Гейтс? (СНИМКИ)

Личности
22:30 - 04 Май 2021
9838
Развод ми дай и повече не ме мъчи: Колко милиарда ще разделят Бил и Мелинда Гейтс? (СНИМКИ)

Бил и Meлиндa Гeйтc, ĸoитo oт дeceтилeтия pъĸoвoдят една от най-големите благотворителни фондации в света и са сред най-богатите хора на планетата, изненадващо обявиха в понеделник, че се развеждат след 27 години брак. Раздялата ще наложи взимането на сложни решения за поделянето на тяхното състояние, което според световните агенции се оценява на около 130 милиарда долара. Съоснователят на корпорацията "Майкрософт" Бил Гейтс е четвърти по богатство в света, според последната класация на "Форбс".

Cъoбщeниeтo в пoнeдeлниĸ, чe двoйĸaтa ce paздeля имa cилaтa дa paзтъpcи тexнoлoгичнaтa индycтpия и oгpoмнoтo пopтфoлиo oт бизнecи - c нeдвижими имoти и в cфepитe нa глoбaлнoтo здpaвeoпaзвaнe, пoлитиĸaтa зa измeнeниe нa ĸлимaтa и coциaлнитe пpoблeми.

"След дълбоки размисли и много усилия по нашата връзка, ние взехме решението да сложим край на нашия брак", написаха в Туитър отделно двамата съпрузи.

"През последните 27 години ние отгледахме три невероятни деца и изградихме една фондация, която работи по целия свят, за да помогне на всички хора да водят здравословен и продуктивен живот", се казва още в изявлението.

"Продължаваме да вярваме в тази мисия и ще продължим нашата работа заедно във фондацията, но вече не вярваме, че можем да вървим напред като двойка в този етап от нашия живот", се допълва още в текста.

Бил и Мелинда Гейтс поволиха да се запази правото на лично пространство, на тях двамата и на цялото им семейство сега, когато те навлизат в нов живот.

Бил и Мелинда Гейтс имат три деца - 25-годишната Дженифър, 20-годишния Рори и 17-годишната Фийби.

Бил и Мелинда Гейтс създадоха базираната в Сиатъл фондация, носеща техните имена през 2000 г. Това е една от най-големите в света благотворителни организации. Тя се е фокусирала върху здравеопазването, образованието и климатичните промени.

Фондация Гейтс инвестира средства във ваксинационни кампании в бедни страни, в борбата срещу маларията, туберкулозата, полиомиелита и СПИН. Тя отделя средства и в подкрепа на земеделието в най-бедните страни и в последно време се е включила и в борбата срещу климатичните промени.

Грантовете й включват около 1,75 милиарда долара за ваксинационни инициативи, диагнози и изследвания по време на коронавирусната пандемия.

Фондацията е похарчила около 53 милиарда долара за 20 години и има близо 1600 души персонал. В края на 2019 г. нетните й активи са били 43,3 милиарда долара. От 1994 г. до 2018 г. пък Бил и Мелинда Гейтс са дарили на фондацията над 36 милиарда долара. Милиардерът Уорън Бъфет е дарил за нея 29 милиарда долара от 2006 г.

Семейството живее в щата Вашингтон в имение за 140 милиона долара на брега на езерото Вашингтон, което се намира между Сиатъл и предградието му Редмънд, където е и централата на компанията "Майкрософт".

Съгласно законите на щата имущество придобито по време на брак, е собственост и на двамата съпрузи и при развод се разделя поравно. Съпрузите могат да се споразумеят някои авоари да си останат отделна собственост по време на брака.

Миналата година Бил Гейтс, който в миналото беше най-богатият мъж на света, каза, че се оттегля от борда на "Майкрософт", за да се фокусира върху филантропията. Гейтс беше начело на "Майкрософт" до 2000 г. и после постепенно намали ангажимента си в компанията, която съоснова с Пол Алън през 1975 г. Той беше председател на борда до 2014 г., след което остана негов член до 2020 г.

65-годишният Гейтс е четвъртият най-богат човек на света, според последната класация на сп. "Форбс", като състоянието му се оценява на 124 милиарда долара. Той се нарежда в тази класация след американците Джеф Безос и Илон Мъск и французина Бернар Арно и преди основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг.

През 2019 г. в мемоарите си "Няма връщане назад" 56-годишната днес Мелинда, разказва за детските си години, за живота си и за личната битка, която е водела като съпруга на публично известна личност. Тя говореше и за това какво е да си майка, която си стои у дома и отглежда три деца.

Бил и Мелинда Гейтс се ожениха през 1994 г. на Хавайските острови. Те са се запознали, след като Мелинда започнала работа като продуктов мениджър в "Майкрософт" през 1987 г. Двойката споделя любовта си към пъзелите.

Семейство Гейтс ще бъдат вторите прочути милиардери от Сиатъл, които се развеждат в последните години. Шефът на Амазон Джеф Безос и съпругата му Маккензи финализираха развода си през 2019 г. След това Маккензи Скот се омъжи отново и сега се е фокусирала върху фиантропията. При развода тя получи 4 процента от Амазон на стойност над 36 милиарда долара.

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл в буржоазно семейство. Открива информатиката, когато постъпва в частно училище в града. На 13 години създава първите си софтуери. Първите си програми пише на езика за програмиране бейсик. На 17 години се асоциира с приятеля си Пол Алън, за да създадат първа фирма - Траф-о-Дейта, която анализира данни за пътното движение. Гейтс наема няколко съученици, за да събират данните.


През 1973 г. влиза в Харвардския университет, но две години по-късно го зарязва и основава с Пол Алън собствена компания. Датата е 4 април 1975, а компанията е Майкрософт. Двамата младежи купуват операционен софтуер, с който се задейства компютър и го модифицират, като го кръщават Ем Ес-Дос (MS-DOS - Microsoft Disk Operating System), а после го предлагат на гиганта в сектора Ай Би Ем.

Запазват правата на интелектуална собственост и това им осигурява богатството. Компанията не иска ексклузивни права над продукта и им позволява на инсталират софтуера на компютри на нейни конкуренти. Днес операционната система, прекръстена на Уиндоус, задейства повечето компютри по света.

Майкрософт излиза на борсата през 1986 г., а днес е оценявана на около 1,89 трилиона долара, като по този показател е на второ място в света след Епъл.

За Бил Гейтс се твърди, че е свръхвзискателен с екипите си и не се колебае да прибягва до маневри, за да отстранява конкуренцията.

През 2000 г. той се отказва от ръководството на Майкрософт и същата година създава със съпругата си благотворителна фондация. Напуска всички изпълнителни функции в "Майкрософт" през 2008 г., а през март 2020 г. напуска мястото си в административния съвет на групата.

В даден момент е първи по богатство в света, но после е изместен до четвърто място, когато други компании също придобиват голяма роля.

В последните години заедно с приятеля си Уорън Бъфет, известен с пестеливостта си, Бил Гейтс решава да даде половината от богатството си приживе за благотворителни каузи и убеждава 92 милиардери в САЩ да направят същото.

Агенция Ройтерс припомня, че през 2013 г. Мелинда Гейтс е поискала да се включи в написването на годишното послание за дейността на фондацията и се е стигнало до разгорещена препирня с Бил, който смятал, че досегашният модел на писане на посланието трябва да се спазва.

През 2015 г. най-после двамата подписват заедно посланието. За това Мелинда разказва в автобиографичната си книга, появила се преди две години. Ройтерс добавя, че разделянето на семейство Гейтс последва дългия път на Мелинда за излизане от сянката на Бил.