Реакции след убийството на лидера на „Хамас“

"Хизбула" не е потвърдила смъртта на Исмаил Хания

Свят
10:15 - 31 Юли 2024
1798
Реакции след убийството на лидера на „Хамас“

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания е убит в иранскaта столица Техеран, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на палестинската ислямистка групировка. В текста се посочва, че Хания е бил убит при „вероломно ционистко нападение срещу резиденцията му в Техеран“.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) също разпространи информацията, че Хания е бил убит, предадоха ирански държавни медии.

На 30 юли Хания присъства на церемонията по полагане на клетва от новия президент на Иран Масуд Пезешкиан.

Не закъсняха и реакциите след новината.

Турция осъди убийството Исмаил Хания, като посочи, че атаката има за цел да разшири войната в Газа на регионално равнище, предаде агенция Ройтерс.

„Още веднъж стана ясно, че правителството (на израелския премиер Бенямин) Нетаняху няма намерение да постигне мир. Тази атака има за цел също така да разпространи войната в Газа в региона. Ако международната общност не предприеме действия, за да спре Израел, нашият регион ще бъде изправен пред много по-сериозни конфликти“, се казва в изявление на турското Министерство на външните работи.

„Осъждаме подлото убийство на ръководителя на политическото бюро на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран. Изразяваме съболезнованията си на палестинския народ, който пожертва стотици хиляди мъченици като Хания, за да може да живее в мир в своята родина, в своята държава“, се казва в изявлението на турското МВнР.

Министерството на външните работи заяви още, че Турция „ще продължи да подкрепя справедливата кауза на палестинския народ“.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди категорично убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Палестинските национални и ислямски фракции призоваха за обща стачка и масови демонстрации след убийството на Хания, което според "Хамас" е извършено при израелско нападение срещу неговата резиденция в Техеран.

Русия също осъди "неприемливото политическо убийство" на лидера на Хамас Исмаил Хания. "Това е напълно неприемливо политическо убийство и то ще доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението", заяви заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов.

Новината за убийството на Хания дойде няколко часа след нанасянето на израелски въздушен удар по предградие на Бейрут, насочен срещу командира на проиранската милиция "Хизбула" Фуад Шукр, известен още като "Саид Мухсан". "Хизбула", която е съюзник на "Хамас", не е потвърдила смъртта му.