Реакциите по света за катастрофата на самолета на Пригожин

Украйна
13:39 - 24 Август 2023
3477
Реакциите по света за катастрофата на самолета на Пригожин

Шефът на руските наемници от "Вагнер" Евгений Пригожин беше посочен като пътник на частен самолет, който се разби в сряда северно от Москва без оцелели, съобщиха руските власти.

Ройтерс не може веднага да потвърди, че той е бил на самолета. Следват реакциите на лидери и официални лица по света:

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ ДЖО БАЙДЪН

„Не знам със сигурност какво се случи. Но не съм изненадан... Няма много неща, които се случват в Русия, зад които Путин да не стои, но не знам достатъчно, за да знам отговора.“

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК, СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА НА УКРАЙНА

„Очевидно е, че Путин не прощава на никого за собствения си зверски терор... Демонстративното премахване на Пригожин и командването на Вагнер два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г. „Внимавайте! Нелоялността е равна на смърт".

ОЛИВИЕ ВЕРАН, ГОВОРИТЕЛ НА ФРЕНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

„Все още не знаем обстоятелствата, при които е станала катастрофата, но можем да имаме основателни съмнения“.

"Пригожин оставя след себе си ужасна бъркотия в много части на света включително и в Африка и Украйна. Той беше човекът, който вършеше мръсната работа на Путин."

АНАЛЕНА БЕРБОК, ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ГЕРМАНИЯ

„Трябва да се страхуваме, че Русия, със или без Вагнер, ще продължи с циничната си игра не само в Украйна, но преди всичко в Африка. И не трябва да забравяме, че Пригожин и Вагнер са отговорни за ужасяващи престъпления срещу украинския народ и в няколко държави в Африка."

ЗБИГНЕВ РАУ, ПОЛСКИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР

„Ще имаме големи проблеми да назовем имената на всеки, който интуитивно би помислил, че това е съвпадение. Случва се така, че политическите опоненти, които Владимир Путин смята за заплаха за властта си, не умират естествено.“

ДАНИЕЛ ХОФМАН, БИВШ СТАРШИ ОПЕРАТИВЕН ОФИЦЕР НА ЦРУ

„Нямам никакво съмнение, че това се случи по заповед на Путин. Той каза как вярва, че Пригожин не е бил арестуван след неуспешния му бунт, „за да му дадат някакво фалшиво чувство за сигурност, свобода на движение, за да могат да го отстранят. Става въпрос за сигурността на режима на Владимир Путин. Не можеш да позволиш човек, когото си нарекъл предател в края на юни, когато вдигна бунт, да живее. Това просто няма да се случи. И Пригожин, чийто формиращ опит беше като продавач на хотдог, вероятно имаше завишено мнение за собствената си безопасност”.