Реал пита УЕФА: Защо финалът се игра в Париж?

Спорт
17:23 - 03 Юни 2022
3539
Реал пита УЕФА: Защо финалът се игра в Париж?

Испанският Реал Мадрид постави под въпрос решението на Европейската футболна централа (УЕФА) за провеждането на финала в Шампионската лига на „Стад дьо Франс“ и призова за отговори за хаоса пред стадиона преди началото на мача.

Позицията на Реал последва тази на другия финалист - английския Ливърпул, който също потърси конкретни отговори от футболните власти.

По-рано тази седмица УЕФА обяви, че ще бъде извършено цялостно и независимо разследване на събитията във френската столица Париж и проблемите при влизането на феновете на стадиона. Първоначално от централата обвиниха запалянковците за късното им пристигане, както и множеството фалшиви билети.

Въпреки че мнозинството пострадали привърженици бяха такива на Ливърпул, имаше и фенове на Реал Мадрид, които попаднаха в хаоса пред стадиона.

„Клубът иска да защити своите привърженици, които бяха жертви на събитията от 28 май в Париж пред „Стан дьо Франс“. Искаме да знаем причините, поради които този стадион бе избран за домакин на финала и по какви критерии е направено това. Призоваваме за отговори и обяснение, за да бъдат открити виновните феновете да останат незащитени и изоставени. Фенове, които в общи линии, през цялото време демонстрираха примерно поведение“, пишат от Реал Мадрид.

„Вярваме, че това, което трябваше да бъде прекрасен футболен празник за присъстващите фенове, бързо се превърна в серия от неприятни събития, които причиниха огромно недоволство по света. Видно е от снимките и кадрите, публикувани от медиите, че фенове бяха атакувани, нападнати, тормозени и ограбени“, добавят от клуба.

„Тези събития продължиха, когато те се отправяха към колите и автобусите си, причинявайки тревоги за физическото им здраве. Някои фенове трябваше да прекарат нощта в болница в резултат на травмите си. Нашите привърженици заслужават отговор, а виновните трябва да бъдат държани отговорни за случилото се“, завършва позицията на испанския гранд.