Реално ли е? Ето как трябва да изглежда летище София през 2030 г.

Терминал 2 поема целия трафик

Новини
15:20 - 19 Юни 2023
4549
Реално ли е? Ето как трябва да изглежда летище София през 2030 г.

Предвидените промени на летище в София вече стартираха, с бавни темпове. Макар ремонтът му да започна преди две години, за пътниците почти нищо ново не е видимо с просто око.

Новият концесионер СОФ Кънект обясни това с необходимостта на първо място да се започне от промени, свързани със сигурността и безопасността, които не могат да се видят от пътниците – например противопожарната система или пътеките за рулиране.

Терминал 2 и 3

Терминал 2 ще поеме целия трафик, като старият терминал 1 ще остане само за малки частни самолети. След края на ремонта на терминал 2 (вероятно през 2026 г.), към него ще бъде пристроен изцяло новият терминал 3 – вероятно през 2030 г.

Промените са много и ще бъдат осъществявани на етапи. Това включва новата система за обработка на багажи, която струва 20 млн. лв. Настоящата система е с капацитет от едва 500 багажа на час, докато новата ще бъде за 4000 багажа на час.

Гишетата за чекиране също ще бъдат увеличени – от 34 в момента до 50. Новата система ще позволява пълно самообслужване при оставянето на чекиран багаж. Предстои и покупката на три нови ръкава за директно качване на самолета, вместо с превозване с автобуси.

По-бърза гранична проверка

Граничната проверка, която в момента създава най-големи предпоставки за опашки, ще бъде разширена, а с откриването на терминал 3 – ще се премести изцяло там и за двата терминала.

Наличните в момента шест машини за проверка на ръчен багаж ще бъдат заменени с 11 нови автоматични, при които не се налага да вадите лаптопа или течностите.

Като големите летища

След граничната проверка пътниците ще влизат в обширна зона за покупки и хранене, подобно на големите летища по света. Това ще включва пет ресторанта, четири заведения за бързо хранене, напълно обновени тоалетни и обширна търговска зона.

Нови дестинации

София няма да стане мега хъб, като Истанбул или Мюнхен, но ще се свърже с тях, така че с едно прекачване пътниците от столицата да пътуват до всяка точка на света. Макар да се говори за 100 нови дестанации, по-вероятно е те са да около петдесет.

Паркиране и транспортна свързаност

На мястото на съществуващия в неособено добро състояние закрит паркинг за 800 коли ще бъде изграден нов. Ще има и три открити паркинга за 1100 коли.

От края на юни обслужващата летището таксиметрова компания се променя – на мястото на OK Supertrans идва Yellow с договор за пет години, като от 2025 г. фирмата ще е задължена да има поне 5% електрически таксита в автопарка си, а от 2026 – 10%.

Летище София и в момента е свързано с градската мрежа с автобуси и с метрото.