РЕЦЕПТА: Как да си направим дезинфектант вкъщи

Общество
14:47 - 17 Март 2020
11028
РЕЦЕПТА: Как да си направим дезинфектант вкъщи

Покрай засилващите се притеснения на хората не само около сезонния грип, но и заради коронавируса, който се разпростря по целия свят, логично стандартните дезинфекциращи средства започнаха да се изчерпват в търговската мрежа.

Но не бива да се паникьосваш, ако дезинфектанът за ръце е на свършване и не знаеш дали ще откриеш в магазина. Може съвсем лесно да си направиш и в домашни условия и то с продукти, които ще откриеш във всяка аптека или пък вече имаш у дома.

Има две основни формули или "рецепти", които са препоръчани от Световната здравна организация. Едната е по-течна, но не толкова щадяща към кожата ни, а втората прилича на гел и общо взето е като всички гелчета, които си купуваме от мгазините. Те не изсушават и дразнят толкова кожата ни.

Но преди да четете нататък, е изключително важно да прочетете и разберете, че втриването на дезинфектант по ръцете не бива да заменя редовното миене на ръцете с вода и сапун. Дезинфектантите са добра опция, която сте навън и наоколо няма чешма и сапун, но едното не заменя другото! Мийте ръцете си често, старателно и с много сапун!

Време за направата: 5 минути

Нужни съдове:

Мерителни купи

Мерителни лъжички

Тел за разбиване на яйца

Подходящ празен съд, в който да сложите получения дезинфектант

Нужни продукти за гел дезинфектант:

1 чаша 91% изопропилов алкохол -  (Изопропиловият алкохол, който често ще срещнете като "rubbing alcohol" (60- 70%), се използва за редица дейности, свързани с поддръжката на дома. Вижте няколко идеи за употребата му. Не забравяйте обаче, че той е отровен и не трябва да се поглъща или вдишва (подобно на етиловия алкохол), затова четете внимателно етикетите, а бутилките съхранявайте на недостъпно за деца място.)

1/2 чаша гел алое вера

15 капки масло от чаено дърво

Стъпка 1: Излейте алкохола в средна по размер купа. В някои рецепта изопропиловият алкохол се замества с водка, но градусите на напитката не са достатъчно високи, за да има ефект.

Стъпка 2: Прибавете към алкохола гела от алое вера. Тъй като алкохолът е агресивен към кожата, гелът от алое ще омекоти ефекта и няма да позволи на ръцете ти да се изсушат прекомерно. 

Стъпка 3: Добавете маслото от чаено дърво. То има натурални антибактериални свойства, но ако не харесвате миризмата му, можете да прибавите друг вид масло - от лавандула или евкалипт например.

Стъпка 4: Разбъркайте добре. За да смесите добре съставките, леко разбъркване няма да е достатъчно. Вземете тел за разбиване на яйца и бъркайте смело до получаване на хомогенна смес.

Стъпка 5: Изсипете получения дезинфектант в контейнерчето, което сте приготвили и му сложете надпис, за да не стават обърквания какво има в шишенцето или кутията!