Рецепта в Lupa.bg: Как да направим ракията по-пивка
Пивката ракия на майстор-ракиджията Борис Дамянов от Габрово си има тайна, сподели ексклузивно пред Lupa.bg казанджията.
Рецептата е проста, рече бай Борис. За пивка ракия в дамаджаната се слага парче стара сърцевина от черница, която омекотява шльокавицата и придава характерния медено-златист цвят.
Следващата стъпка е добавяне на изворна вода от Габровския балкан, която наливам от един таен каптаж, призна топ ракиджията.
Важно е съотношението ракия-вода, целта е да докараме вълшебната течност до 45 градуса за сливовата и 43 за гроздовата, които се харчат по 20 лева литъра.
За съжаление, в бранша има много неопитни ракиджии и дори откровени бандити, които слагат много захар в джибрите, а после се чудят откъде е тая камбана в главата, ядосва се бай Борис.
Габровецът препоръчва готовата смес да се съхранява в стъклени съдове или бурета.