Рецепта за италианска паста предизивка международен скандал
Италианците са бесни заради това, че британски кулинарен сайт публикува как се приготвя ястието, но смени някои от съставките и го сложи в графа "бърза храна"

Италианците реагираха с гняв, след като популярният британски уебсайт Good Food публикува рецепта за традиционно римско ястие, която не съдържаше правилните оригинални съставки и изглеждаше, че го омаловажава като „бърза храна“.
Пастата „качо е пепе“ е любимо римско ястие, известно с това, че е просто, но изненадващо трудно за приготвяне, така че описанието му в Good Food като нещо, което може да се приготви за „бърз обяд“, разгневи мнозина, предава БГНЕС информация на Би Би Си.
Рецептата съдържаше и четири съставки – спагети, черен пипер, пармезан и масло, като като опция се предлагаше и двойна сметана, а всъщност трябва да има само три: спагети, черен пипер и пекорино сирене.
Възмущението беше толкова голямо, че асоциация, представляваща ресторанти в Италия, повдигна въпроса пред британското посолство в Рим.
Асоциацията Фиепет Конфесеренти заяви, че е „изненадана“ да види рецептата в толкова уважаван британски сайт за храни, който до 2018 г. беше собственост на Би Би Си.
Председателят ѝ Клаудио Пика заяви, че са изпратени писма до Immediate Media, собственика на сайта, и до британския посланик Едуард Ллеуелин.
Пика каза:
„Това емблематично ястие, традиционно за Рим и региона Лацио, е основен елемент от италианската кухня от години, до такава степен, че се приготвя дори извън границите на Италия.“
Той изрази съжаление, че противоречи на британския сайт, но поясни, че „оригиналната рецепта за качо е пепе не включва пармезан и масло. Не са четири съставки, а три: макаронени изделия, пипер и пекорино“.
Скандалът беше широко отразен в италианските медии, като журналист от обществената телевизия RAI заяви:
„Винаги ни казват, че не сме толкова добри, колкото Би Би Си... а после правят това. Това е много сериозна грешка. Предложението да се добави сметана ме накара да настръхна.“
Марката Good Food беше собственост на BBC Studios (търговското подразделение на Би Би Си), преди да бъде продадена на Immediate Media Co – като префиксът BBC беше премахнат от името й миналата година.
Макар че някои готвачи може да експериментират с ястието, основната загриженост е, че уебсайтът е подвел читателите, представяйки своята версия като оригинална.
Италианците често се подиграват на чужденците за интерпретацията им на рецептите им, но възмущението в този случай е по-дълбоко: подправянето на традицията.
Маурицио и Лоредана управляват хотел в центъра на Рим, който е в семейството им от четири поколения.
„Можеш да правиш всички възможни вариации, но не можеш да използваш оригиналното италианско име за тях“, каза Маурицио.
„Не можеш да кажеш, че е качо е пепе, ако сложиш масло, олио и сметана. Тогава става нещо друго.“
Той добави: „Трябва да отдадеш на Цезар това, което е на Цезар!“
Джорджо Ерамо управлява ресторант за прясна паста близо до площад „Свети Петър“, където сервира качо е пепе и други традиционни паста ястия.
„Това е ужасно. Това не е качо е пепе... Това, което Good Food публикува, с масло и пармезан, се нарича „паста Алфредо“. Това е друг вид паста“, каза той.
В менюто на ресторанта си той предлага качо е пепе с лайм – една вариация. Но казва, че това е ок.
„Различно е, за лятото е, за да е пастата по-свежа. Но не засяга традицията. Не е като сметана или масло. Лаймът е само малка промяна.“
Никола, който има сандвич магазин близо до Ватикана, е особено възмутен от включването на сметана.
„Качо е пепе не трябва да се прави със сметана; сметаната е за десерти. За Бога! Който използва сметана, не знае какво означава да готвиш.“
Италианците често се ядосват, когато чужденците променят рецептите им – например пица с ананас, капучино след обяд или карбонара със сметана.
Елеонора, която работи в натоварено кафене в центъра на Рим, смята, че вероятно не е необходимо италианците да се ядосват толкова за нещо подобно, но разбира защо го правят.
„Нашата традиция се основава на храната. Затова, ако се пипа единственото нещо, което имаме, в целия свят... това може да ни натъжи малко“, предположи тя.