Рецесията в Германия приключва през второто тримесечие с лек растеж на БВП

Новини
13:45 - 26 Юни 2023
1582
Рецесията в Германия приключва през второто тримесечие с лек растеж на БВП

Рецесията в Германия се очаква да приключи през второто тримесечие на текущата година, посочи днес германската централна банка "Бундесбанк" (Bundesbank) в месечния си доклад, цитиран от Ройтерс.

Очаква се за периода април-юни БВП на най-голямата европейска икономика леко да нарасне, прогнозира регулаторът.

Частното потребление би трябвало да се оттласне от дъното. Благодарение на силното повишение на възнагражденията реалният разполагаем доход на домакинствата се стабилизира, въпреки че инфлацията остава много висока, според експертите на централната банка.

В края на 2022 г. и началото на 2023 г. германската икономика отчете свиване за две поредни тримесечия, което отговаря на дефиницията за техническа рецесия.

Според "Бундесбанк" възстановяването през пролетните месеци ще бъде подкрепено от способността на германската промишленост да понася продължителен спад в търсенето благодарение на ниските цени на енергията, облекчаването на проблемите във веригите за доставки и пълните книги за поръчки.

За 2023 г. като цяло централната банка очаква спад на БВП с 0,3 на сто с отчитане на календарните фактори, който да бъде последван от растеж от 1,2 на сто догодина и 1,3 на сто през 2025 година.