Рецидивистът Николай Атанасов, откраднал пенсията на инвалид, отива в затвора само за 4 г.

Това е девета присъда на престъпника

Общество
11:37 - 23 Февруари 2023
1883
Рецидивистът Николай Атанасов, откраднал пенсията на инвалид, отива в затвора само за 4 г.

Рецидивистът Николай Атанасов, откраднал инвалидната пенсия на 29-годишния Енчо Стоянов, влиза в затвора за 4 години. Той ще излежи присъдата си при първоначален строг режим, пише trafficnews.bg.

Делото в Пловдивския окръжен съд се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като 40-годишния Атанасов призна изцяло вината си и получи намаление на наказанието с 1/3.

Това е девета присъда на рецидивиста и той се връща зад решетките само година след излизането си. Атанасов дойде с усмивка в съдебната зала и видимо беше доволен от присъдата си при напускането ѝ.

„Направих грешка, да. Понякога не знам какво върша. Не мога да възстановя пари, но искам най-малката присъда”, каза пред съдия Веселина Семкова крадецът.

Тя от своя страна му отвърна, че съдът един вид му прави реверанс, като му дава почти минимално наказание от 6 години, което след редукцията става 4 години.

„Надяваме се, че този път ще се поправите”, допълни още тя.

За подобен вид престъпление законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода и държавното обвинение, представено от прокурор Тодор Павлов поиска от съда присъда ориентирана около средната.

Служебният защитник на Атанасов – адвокат Димитър Колев каза, че подзащитният му води клошарски начин на живот и е необразован, с ниска степен на интелигентност и предвид това му положение - не представлява висока степен на обществена опасност и минимална присъда също би изпълнила целите си.

Престъплението беше извършено на 07 октомври 2022 г. в Пловдив. Тогава Енчо Стоянов отишъл до пощенския клон в „Изгрев”, за да си вземе пенсията. Той се придвижвал с инвалидна количка. На мястото се намирал и Атанасов, който обикалял около хората и просел пари.

Когато Стоянов получил пенсията, крадецът тръгнал с него и предложил да бута инвалидната количка до дома му, тъй като се познавали.

Той бил видял къде били поставени парите. По пътя спрял и поискал от болния мъж да му даде пенсията. Енчо Стоянов отказал, но Атанасов насила измъкнал парите от джоба му – 345 лева. Оставил му 5 лева от тях и избягал. Бил подаден сигнал на тел. 112.

Рецидивистът похарчил парите и отишъл при свои познати в близко село. Там се преобразил като се обръснал и подстригал косата си. Пет дни по-късно бил задържан от полицейски служители.

От присъдата му ще бъде приспаднато времето което Атанасов е прекарал в ареста.