Реформа: Макрон поиска минимална еврозаплата  

Френският президент направи обръщение към гражданите на Стария континент

ЕС
11:58 - 05 Март 2019
1930
Реформа: Макрон поиска минимална еврозаплата
 

Френският президент Еманюел Макрон настоява в ЕС да бъде въведено  еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална европейска заплата, съобразена с всяка страна и договаряна колективно всяка година. За такъв социален щит за всеки европейски работник призова Макрон в специална статия. В нея той очерта визия за европейско обновление в навечерието на изборите за Европарламент.

Еманюел Макрон, който близо половин година се сблъсква в собствената си страна с гнева на т.нар. "жълти жилетки", направи необичаен ход, обръщайки се директно към гражданите от целия Европейски съюз. „След няколко седмици, европейските избори ще бъдат решаващи за бъдещето на нашия континент.

Никога, от Втората световна война насам, Европа не е била така необходима. И така застрашена. Брекзит е символ на това. Символ на кризата на Европа, която не съумя да отговори на потребността от закрила на народите, изправени пред тежките трусове на съвременния свят. Но и символ на европейската клопка. И не принадлежността към Европейския съюз е клопката, а лъжата и безотговорността, които могат да го разрушат.

Кой каза на британците истината за бъдещето им след Брекзит? Кой им спомена, че ще загубят достъпа до европейския пазар? Кой каза какви опасности за мира в Ирландия крие връщането към границата от миналото? Самоизолацията, която проповядват националистите, не предлага нищо; това е афект, но не и проект. Тази клопка застрашава цяла Европа: онези, които използват гнева за своя сметка с подкрепата на невярна информация, обещават едно и точно обратното”, написа президентът на Франция.

Макрон предлага създаването на Европейска агенция за защита на демокрацията, чрез която да бъдат защитени изборните процеси в отделните страни членки срещу манипулации и кибератаки. „Трябва да забраним финансирането на европейски политически партии от чужди сили. Трябва да прокудим от Интернет, чрез европейски правила, всяко изразяване на омраза и насилие, защото уважението към индивида е темел на нашата цивилизация на достойнството”, предлага още президентът на Франция.

Според него „трябва да направим реформа на политиката ни в областта на конкуренцията, да положим нови основи на търговската ни политика: да налагаме санкции или да забраним в Европа предприятия, които извършват посегагелство спрямо нашите стратегически интереси и изконни ценности, като екологични стандарти, защита на данни или справедливо плащане на данъци; и да заявим, при стратегическите производства и обществени поръчки, европейска преференция, както правят нашите американски и китайски конкуренти”.

Европа трябва не само да регулира гигантите в цифровия свят, създавайки европейски надзор над големите платформи, но и да финансира новостите, предоставяйки на Новия европейски съвет за иновации бюджет, сравним с бюджета на Съединените щати, за да застане начело на всеки технологичен пробив, като изкуствения интелект, предлага френският президент.

Макрон призовава да се свика Конференция за Европа до края на тази година, на която да бъдат предложени всички необходими промени в политическия проект и която да начертае пътна карта за ЕС.