Регионалният исторически музей празнува Деня на София с вход свободен

Култура
11:09 - 15 Септември 2023
2452
Регионалният исторически музей празнува Деня на София с вход свободен

На 17 септември Регионалният исторически музей – София отбелязва Деня на София и осмата годишнина от откриването на постоянната си експозиция. В чест на празника постоянната експозиция и временните изложби в сградата на пл. „Бански“ 1 са с вход свободен, съобщават от музея. 

От екипа на РИМ-София уведомяват, че филиалите на музея ще работят с удължено работно време и безплатно. Те припомнят, че това са Археологическото ниво на базиликата „Света София“, Триъгълната кула на Сердика и АККК „Сердика“ – експозиция „Антична Сердика“. 

На 17 септември Регионален исторически музей-София ще открие реновирания музей „Триъгълна кула на Сердика“. Дигитална 3D графична реконструкция, в която посетителите може да извършват различни дейности във виртуална среда чрез използването на очила за виртуална реалност, е сред акцентите в обновения обект.

Регионалният исторически музей - София е домакин на колективната изложба „София в цветове и щрихи". Шестима български автори представят творбите си в експозицията, която може да бъде разгледана до до 15 октомври в сградата на РИМ - София. 

„Ех, този цирк“ е още едно предложение на РИМ-София за ценителите на изобразителното и цирковото изкуство. Изложбата разказва историята за някогашното здание на Софийския държавен цирк и включва архиви, документи и експонати на Драгомир Драганов и Константин Ачков. Тя също е разположена в сградата на Регионалния исторически музей - София.

Експозицията „Естествено пространство“ обединява творбите на 16 автори от България и Австрия. Тя се организира от сдружение „Кunstraumarcade“ в партньорство с Посолството на Република Австрия в София и може да бъде видяна до 4 октомври в галерийно пространство при Триъгълната кула на Сердика.