Регионалният министър инспектира строителство на нови участъци от АМ "Хемус“

След 10 май най-вероятно ще започнат плащанията към пътностроителните фирми за текущите ремонти

Новини
14:03 - 11 Април 2022
1087
Регионалният министър инспектира строителство на нови участъци от АМ "Хемус“

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов посети днес област Ловеч, като направи и инспекция на строителството на новите участъци от АМ "Хемус“.

Министър Караджов каза, че до 10 май тази година трябва да има резултати от комисията, назначена от премиера Кирил Петков, която проверява фирмите и договорите, както и всичко, свързано с плащанията към строителните фирми.

Едва след тази дата най-вероятно ще започнат плащанията към пътностроителните фирми за текущите ремонти на републиканските пътища, добави Караджов.

Държавата дължи на дружеството „Автомагистрали“, а то на пътностроителните фирми 34 милиона лева с ДДС за вече извършени дейности по изграждането на новите участъци от магистрала „Хемус“, съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Караджов.

Според строителите трасето на магистралата от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Плевен“ трябва да бъде завършено до края на 2024 г. Най-рано до края на 2025 г. трябва да приключи строителството на лотове 4, 5, 6, чието изграждане бе спряно заради незаконни процедури. Все още няма изготвени проекти за лотове 7, 8 и 9.

„Ако изпуснем инициативата сега и започнат да се разотиват изпълнителите, ще стане от една огромна българска мечта да имаме цяла магистрала от София до Варна да стане едно голямо българско фиаско“, каза Караджов. 

След проверката на строителните дейности при пътен възел "Плевен“ на новия участък от АМ "Хемус“ министърът ще проведе работна среща с областния управител на област Ловеч - Виктор Стойчев.

В нея ще участват и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ Тодор Василев, началникът на ДНСК Лиляна Петрова и други експерти от МРРБ. 

В Ловеч Гроздан Караджов и екипът му ще се срещнат и с кметовете на осемте общини в областта, на която са поканени и народните представители на управляващата коалиция от региона – Искрен Арабаджиев ("Продължаваме промяната“), Любомир Каримански (ИТН) и Вяра Емилова (БСП), предаде БНР.