Регулаторен орган: „Креди сюис“ е нарушила сериозно закона

Разследване може да доведе до санкции срещу четирима бивши банкови мениджъри

Новини
17:40 - 28 Февруари 2023
2562
Регулаторен орган: „Креди сюис“ е нарушила сериозно закона

Швейцарските регулаторни органи са установили, че „Креди сюис“ (Credit Suisse) е „нарушила сериозно закона“ с понастоящем фалирала компания, свързана с австралийския финансист Лекс Грийнсил, предаде Асошиейтед прес.

Те са задействали разследване, което може да доведе до санкции срещу четирима бивши банкови мениджъри. 

Швейцарският орган за финансовите пазари (FINMA) обяви днес, че е приключил изпълнителното производство срещу „Креди сюис“, започнато преди две години, след като партньорът на банката „Грийнсил кепитъл“ (Greensill Capital) банкрутира.

Междувременно „Креди сюис“ е затворила четири фонда, свързани с партньорството, в които клиентите на банката са инвестирали около 10 милиарда долара.

Проблемните връзки на „Креди сюис“ с „Грийнсил кепитъл“ са една от многото причини, довели до постоянни промени във висшето ръководство и корпоративното преструктуриране през последните години. „Грийнсил кепитъл“ бе предмет на разследване и във Великобритания по обвинения, че компанията, основана от Грийнсил, бивш съветник на бившия британски премиер Дейвид Камерън, е спечелила доходоносни договори с правителството, преди да фалира.

Швейцарският регулатор обяви, че е започнал изпълнителни производства срещу бивши банкови мениджъри, без да разкрива имената им.

Швейцарският орган за финансовите пазари работи с финансови институции - банки, застрахователни компании и дори с швейцарската фондова борса, за да гарантира, че са налице съответните вътрешен контрол и стабилност. Той има ограничени пълномощия за налагане на санкции, но може да отнема лицензи в краен случай.

Прокуратурата е тази, която може да наложи по-строги наказания или глоби, ако това е оправдано.

„Креди сюис“ приветства в комюнике затварянето на случая, без да упоменава поименно „Грийнсил“. Банката с централа в Цюрих обяви, че е предприела мерки, за да укрепи управлението и контрола от март 2021 г. и е освободила „някои мениджъри и служители“ в подразделението за управление на активи.