Рейс №79 пропуска гетото „Христо Ботев“ заради вандали

Актуални новини
17:24 - 01 Ноември 2022
4755
Рейс №79 пропуска гетото „Христо Ботев“ заради вандали

Автобусна линия 79 вече да не минава през кв. "Христо Ботев" иска Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО, защото снощи около 20 ч. с камъни и яйца са замеряни автобуси. Като председател на комисията по транспорт на Столичния общински съвет той ще внесе доклад за промяна на маршрута на линията.

"След като чупят рейсове - ще останат без транспорт! Внасям доклад маршрутът на линия 79 да не минава през този квартал", написа той в социалната мрежа. Контрера посочва, че "са изпотрошени четири автобуса, които са замеряни с камъни, яйца и други предмети. Те са със счупени стъкла, изкъртени врати и натрошени прозорци, а един шофьор е пострадал".

От "Столичен автотранспорт" съобщиха, че замеряните автобуси са три по линия 79 и един по линия 1, която не минава през кв. "Христо Ботев", а тръгва от кв. "Гео Милев" през болница "Св.Анна" до Панчарево и Кокаляне. Контрера не е заявил, че иска на тази линия също да се промени маршрута.

От "Първо РПУ, които са били на инцидента, ми казаха, че деца са замеряли автобусите в близост до 94-о училище, като един е със счупено задно стъкло, а други два са с драскотини по боята.

Полицаите не са хванали децата, но май знаят кои са", обясни Георги Илиев, кмет на район "Слатина", където е ромският кв. "Христо Ботев". Инцидентът не е отразен в бюлетина на МВР. Кметът Илиев е против да се спират автобусите, защото работници от районната служба "Благоустройство и комунално стопанство" живеят в квартала и пътуват за работа с тези автобуси.

"Още утре ще свикам лидерите на местната общност и те сами да открият кои деца са хвърляли и да ги вразумят, защото така се намалява броят на автобусите по тази линия", добави той. Илиев дори има предложение да се открие още една линия, но с малки бусове, която да свързва кв. "Христо Ботев" до площад "Проф. Александър Теодоров-Балан", близо до сградата на район "Слатина".

По повод заканата на председателя на транспортната комисия от Столичната община казаха, че досега не е имало случай да се промени маршрут на автобусна линия като назидание за хулиганска проява.