Рейтингът на Байдън с рекорден срив

39% от американците одобряват работата на президента

САЩ
11:16 - 26 Октомври 2022
1693
Рейтингът на Байдън с рекорден срив

Рейтингът на президента на САЩ Джо Байдън се доближи до най-ниското ниво от неговото президентство. Това се случва само две седмици преди междинните избори в САЩ, които ще оформят остатъка от този мандат. Това установи проучване на Ройтерс/Ипсос, завършено във вторник.

Двудневното национално проучване установи, че 39% от американците одобряват работата на Байдън, което е процентен пункт по-малко от седмица по-рано.

Непопулярността на Байдън спомага за насочването на мнението, че републиканците ще спечелят контрола над Камарата на представителите на САЩ, а вероятно и над Сената на 8 ноември. Контролът върху дори една камара на Конгреса би дал на републиканците властта да спрат законодателната програма на Байдън.

Встъпвайки в длъжност през януари 2021 г. по средата на пандемията от COVID-19, мандатът на Байдън беше белязан от икономическите белези на глобалната здравна криза, включително рязко нарастваща инфлация. Тази година рейтингът му на одобрение падна до 36% през май и юни.

В анкетата на Reuters/Ipsos тази седмица една трета от респондентите са избрали икономиката като най-големия проблем на страната, много по-голям дял от този на всеки 10, който избра престъпността. Само един от 20 посочва националните права на аборт.

Анкетата, проведена онлайн на английски в Съединените щати, събра отговори от 1005 възрастни, включително 447 демократи и 369 републиканци. 

Припомняме, че на 20 октомври проучване показа, че според повечето американци, Байдън не се занимава с най-важните проблеми за страната. 

Само 31% от запитаните одобриха приоритетите на държавния глава. 

За разлика от това, 63% казаха, че желаят Байдън да обърне повече внимание на въпроси като инфлацията.

Проучването установи, че покачващите се цени са най-важният проблем за избирателите, като 85% определят ​​инфлацията като "изключително" или "много" важен въпрос, с който правителството трябва да се справи.

Повечето запитани подкрепиха републиканците да поемат контрола над Конгреса - още лоши новини за демократите по-малко от три седмици до междинните избори.

Относно изборите за Конгрес, към вторник повече от 9 милиона американци вече са гласували, две седмици преди междинните избори, според Изборния проект на Съединените щати. Около 2,5 милиона са гласували лично предсрочно, а 6,8 милиона бюлетини, изпратени по пощата, са били върнати. 

Сред 17 щата, които съобщават за партийна принадлежност, около 50 процента от бюлетините са подадени от регистрирани демократи, докато около 30 процента са от регистрирани републиканци.