Рейтингът на Байдън удари рекордно ниско ниво

САЩ
11:26 - 20 Ноември 2023
1673
Рейтингът на Байдън удари рекордно ниско ниво

Рейтингът на американския президент Джо Байдън падна до най-ниското си ниво за целия му мандат - 40%. Нещо повече, според последното национално проучване на NBC News той за първи път изостава от бившия държавен глава Доналд Тръмп. Това се случва около година преди провеждането на президентските избори в САЩ.

Проучването е проведено от 10 до 14 ноември сред 1000 регистрирани гласоподаватели. Допустимата грешка е 3,1%.

Причината за намалената подкрепа за Джо Байдън се крие в недоверието на американците към външната му политика (62 процента не одобряват работата му в тази област), а също в началото на войната в Израел и безрезервната подкрепа на Вашингтон за Тел Авив.

Според проучването 40% от регистрираните гласоподаватели одобряват работата на Байдън, а 57% не я одобряват, което представлява най-ниското одобрение (и най-високото неодобрение) за държавния глава, откакто стана президент. Резултатът е само лека промяна в сравнение със септември, когато рейтингът на одобрение на Байдън беше 41%.

И все пак това, което се откроява в новото проучване, е промяната сред избирателите на възраст между 18 и 34 години. През септември 46% от тях са заявили, че одобряват работата на Байдън. Сега числото е спаднало до 31 на сто.

Ерозията в рейтинга на президента е най-силно изразена сред демократите, мнозинството от които смятат, че Израел е отишъл твърде далеч във военните си действия в Ивицата Газа, както и сред избирателите на възраст между 18 и 34 години. 70% от тях не одобряват поведението на Байдън по отношение на войната, гласят данните на NBC News.

Само 33% от избирателите одобряват външната политика на държавния глава - 8% по-нисък резултат в сравнение със септември 2023 г.

Анализаторите все пак добавят, че има много време, а и още потенциални политически изненади, които могат да станат до изборния ден през 2024 г. Политическият пейзаж може да се промени отново, особено заради съдебните дела на Тръмп.

Що се отнася до икономиката, по-малко от 4 от 10 избиратели - 38% - заявяват, че одобряват работата на президента, което е с един пункт повече в сравнение със септември.

Проучването установява, че мнозинството от американските гласоподаватели, 47 %, смятат, че Израел защитава интересите си във войната и че военните му действия в Газа са оправдани. За сравнение, 30% смятат, че военните действия на Израел са отишли твърде далеч и не са оправдани. Други 21% казват, че не знаят достатъчно, за да имат мнение.

Докато мнозинството от всички избиратели (55%) подкрепят предоставянето на военна помощ от страна на Съединените щати на Израел, почти половината от демократите (49%) казват, че са против тази помощ.

Джо Байдън за първи път изостава от Доналд Тръмп в хипотетичен пряк двубой през 2024, въпреки че разликата е в рамките на допустимата грешка на проучването. Тръмп получава подкрепата на 46% от регистрираните гласоподаватели, а Байдън - на 44%.

През септември двамата мъже бяха с равен брой гласове (по 46%). През юни Байдън изпреварваше Тръмп с 4 пункта (49% срещу 45%).

В настоящото проучване Байдън има предимство пред Тръмп сред тъмнокожите избиратели (69% срещу 20%), жените (52% срещу 39%) и белите избиратели с висше образование (51% срещу 40%). В същото време Тръмп има предимство сред белите избиратели (53% към 39%), мъжете (55% към 35%) и избирателите от селските райони (58% към 35%).

Доналд Тръмп запазва значителна преднина пред съперниците си в републиканската надпревара за кандидат-президентския пост. Той е първият избор на 58% от гласоподавателите на първичните избори на Републиканската партия, следван от губернатора на Флорида Рон ДеСантис с 18% и бившия посланик на ООН Ники Хейли с 13%.

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и предприемачът Вивек Рамасвами са с равен брой гласове - 3% като първи избор.

Преднината на Тръмп не се е променила значително спрямо септември.