Река Ерма преля и наводни Трън

Актуални новини
11:30 - 11 Януари 2021
4275
Река Ерма преля и наводни Трън

Река Ерма е излязла от коритото си в землището на Трън, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник комисар Борис Борисов.

Заради обилните валежи нивото на реката се е вдигнало с 3 м и тя е наводнила частни имоти и дворове.

Почти отцепен е квартал "Мурговица", защото свързващият го с града мост в по-голямата си част е под водата, обясни комисар Борисов.

В момента се прави обход на засегнатите райони. Има сигнал и от село Ярловци за наводнени земи, съобщи шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник.

По думите му се очаква община Трън да обяви бедствено положение.

Реката в гр. Батановци също е преляла и е наводнила ниви. Наводнено е котелно в VII ОУ „Георги С. Раковски“ кв. Ралица, гр. Перник. Отводнявано е мазе в XII ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ кв. Мошино, гр. Перник. Имало е и опасност от затлачване на двата моста на река Рударска в кв. Църква, гр. Перник. На място бяха кмета на кв. Църква, екип на РСПБЗН-Перник и багер с щипка за изчистване на насъбралите боклуци.

Река Нишава при Калотина излезе от коритото, местните са на тръни

Река Конска в Брезник също е излязла от коритото си в землищата на брезнишките села Велковци и Сопица. Наводнени са дворове и земеделски земи.

В участъка между разклоните за селата Сопица и Слаковци водата е достигнала почти до главния път.

Междувременно в София се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община. Разпореждането е на кмета на София Йорданка Фандъкова заради обилните валежи и обявения "жълт код". Към момента няма опасност от разливи. Наблюдава се повишение на нивата с около 50 см, но реките текат в коритата си. Извършва се контролирано изпускане на общинските язовири "Суходол" 2, "Иваняне" и "Мрамор".