Реките Тополница и Медетска текат във всички цветове на дъгата

От хвостохранилище на неработещата мина “Медет” се изливат отрови във водата, твърдят природозащитници

Новини
10:31 - 23 Януари 2020
4775
Реките Тополница и Медетска текат във всички цветове на дъгата

Ще вземе ли някой мерки за замърсяването на реките Тополница и Медетска? Този въпрос отново излиза на дневен ред, след като от много време нещата стоят по един и същ начин и периодично се поставят въпроси, по отговорите на които не се вземат достатъчно мерки. 

Реките текат, оцветени в цветовете на дъгата, най-вече синьо. И има официални доказателства за замърсяване – по официални данни от държавата, през октомври миналата година концентрацията на мед е била 740 пъти над нормата, на манган – 99 пъти, а на алуминий – 98 пъти. 

Пробите са взети там, където се съединяват реките Тополница и Медетска, съобщава Actualno.com. Река Тополница пък отива в язовир "Тополница", който се ползва за напояване. Сега той не се използва за тази цел. 

При село Чавдар, което се намира на доста километри от това съединяване на двете реки, също има сериозно замърсяване – между 10 и 13 пъти на трите посочени по-горе в текста вещества. 

Според репортаж на bTV и твърдения на природозащитното дружество "Балканка" всичко идва от мина "Медет". Тя не работи от 1992 година, но от хвостохранилището се изливат вредни химически вещества – чрез дренажните води. 

Държавното дружество "Еко Антрацит" носи отговорност за почистването на водите. По план, одобрен от държавата, е трябвало да бъде построена пречиствателна станция в периода 2010 – 2016 година. "Може би в рамките на 2020 година пречистването на водите ще е факт", казват от "Еко Антрацит". 

Дружеството получава всяка година 5 млн. лева от държавния бюджет, а за конкретния район от 1994 досега са дадени 40 млн. лева за рекултивация на хвостохранилища. Но от 20 000 декара площ на хвостохранилището на мина "Медет" 18 000 са на концесия, затова има частична рекултивация. За капак там, където е хвостохранилището, има опасност от свлачище, потвърдена от РИОСВ Пазарджик. 

Според "Балканка", това може да доведе до неконтролируемо преливане на своеобразното езеро. Тогава вече щетите ще са далеч по-големи.