Рекламен клип на партия "Възраждане" шокира с насилие

Във видеото са откраднати секунди от сериала "Слуга на народа" с Владимир Зеленски

Актуални новини
12:55 - 23 Май 2019
3649
Рекламен клип на партия "Възраждане" шокира с насилие

Скандален клип се появи в края на предизборната кампания за европейски избори под носа на ЦИК. Видеото на малко популярната популистка формация „Възраждане” откровено призовава към насилие.

Мъж разстрелва с два автомата насядали по парламентарни банки костюмирани мъже. Стрелбата продължава точно 10 секунди, телата отхвърчат, падат на пода, сгърчват се. „Само ние можем", обещават надпис и глас. След това излиза и името на политическото движение „Възраждане”, и номерът на бюлетината ѝ в евроизборите.

Клипът е публикуван в официалната страница във Фейсбук на партията. Той продължава 20 секунди и завършва с призив – „27, ако отговорът ви е ДА".  Накрая е и обичайното съобщение – „Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Всъщност кадрите са част от украинския сериал „Слуга на народа", а мъжът е именно Владимир Зеленски, избран наскоро за президент на страната. В сериала сцената представлява фантазия на героя Василий Голобородко, учител по история, който също става президент. Освен че употребява по всяка вероятност без позволение част от сериала „Слуга на народа" (под определено време не са дължими авторски права), клипът и посланието в него видимо подбуждат към насилие и обещават такова.

„Възраждане" е създадена през 2014 г. от Костадин Костадинов - бивш член на ВМРО и НФСБ. През 2011 г. е кандидат-кмет на Варна от ВМРО, като бива арестуван месец преди изборите, след като се опитва да влезе с група протестиращи в Катуница след етническото напрежение там. През 2014 г. пък, два месеца преди да учреди „Възраждане", предизвика възмущение в обществото, като определи ромите за „подчовеци" и „тотални паразити".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

На следващата година Костадинов отново се кандидатира за кмет на Варна, в коалиция с „Атака" и „Нова сила", като се класира на пето място. На последните парламентарни избори обаче „Възраждане" минаха границата от 1% от гласовете и са единствената партия извън парламента, която получава субсидия. "Възраждане" призовават за излизане на България от НАТО и ЕС и преориентиране към Русия. Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов обеща да дарява изборната си субсидия, но няма убедителни данни къде отиват сумите и дали на практика се дарява всичко.