Рекламен клип "взе главата" на шефа на Информационния център на военното министерство (ВИДЕО)

След бурни реакции, видеото за набиране курсанти в Националния военен университет на фона на рап, оръжия и агресия беше свалено от Мрежата

Актуални новини
19:20 - 29 Юли 2024
2696
Рекламен клип "взе главата" на шефа на Информационния център на военното министерство (ВИДЕО)

Провокативен рекламен клип за набиране курсанти в Националния военен университет (НВУ), предизвикал бурни реакции и бързо свален от публичното пространство, "взе главата" на шефа на Информационния център на Министерството на отбраната Владимир Миленски.

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов от 30 юли се прекратява трудовото правоотношение на директора на Информационния център на Министерството на отбраната Владимир Страхилов Миленски, съобщиха от военното ведомство. За директор на Информационния център се назначава Георги Христов Георгиев, който до момента заема длъжността "съветник на министъра на отбраната", допълват оттам.

Рокадата става факт след рекламен клип, публикуван на фейсбук страницата на министерството. Той започва с младежи, нахлузили качулки на главите си и вадещи оръжия от сакове на фона на транспарант на охранителна фирма. Това се случва на фона на рап музика. Следва кадър на доберман, който излайва няколко пъти и на екран се появява жена, която казва: "Ти си млад и сърдит? Светът наоколо постоянно ти лази по нервите?". Следват отново с младежи с качулки, снимани сред огньове - голи до кръста, някои с татуировки. Те размахват оръжие, карат АТВ-та и се държат като мутри. "Наричат те буен, даже див? Не се подчиняваш току-така на другите", продължава жената. "Усмихни се, има рецепта за твоето щастие. Защо не опиташ да станеш истински войник? Ела в твоя свят. Бъди сто процента себе си!", добавя тя. Следва кадър на фасадата на Националния военен университет "Васил Левски".

Рекламният клип е озвучено с рап песен на Dim Devil. Част от текста ѝ гласи:

"Кучета да лаят, че скоро стЕгам въжетата

ЖелЕзо разковано - да разбиваме клишетата

И куките ни чакат да въртимЕ АМГ-ата".

Видеото се разпространи във Фейсбук от Информационен център на МО - ArmymediaBg.  

След множество гневни реакции, оттам промениха поста си, с който набират курсанти в НВУ. Новият текст на военното ведомство гласеше: "Син на полицай, рапър, текстописец, художник - курсант-младши сержант Георги Вутов разбива стереотипа. Той се превръща в доблестен курсант, пример в университета. Очаквайте ексклузивно в предаването "Талантите" повече за неговата музика. Скоро по ВТК... И разбираме колко лесно се взривява общественото мнение, когато робуваме на стереотипи без да сме видели цялата картина. Извиняваме се за накърнените чувства на искрените почитатели на Българската армия! Информационен център на МО - ArmymediaBg".

Впоследствие публикацията е премахната от социалната мрежа, а Националният военен университет "Васил Левски" изрази категоричното си несъгласие с представената информация за курсант от Военния университет, който е включен в рекламен клип за предаването "Талантите", подготвен от Информационния център на МО, се казва в становище на висшето учебно заведение. 

"Одобрение за това "произведение" от Дирекция "Връзки с обществеността" няма. Директорът на ИЦ на МО полковник от запаса Владимир Миленски декларира, че ще понесе отговорността си за това", написа във фейсбук началникът на дирекция "Връзки с обществеността и протокол" Евелина Бранимирова.

"Националният военен университет "Васил Левски" изразява категоричното си несъгласие с представената информация за курсант от Военния университет, който е включен в рекламен клип за предаването "Талантите", подготвен от Информационния център на МО! Внушението, което създава клипът, не кореспондира с морала и ценностите, в които НВУ "Васил Левски" вярва и обучава своите възпитаници! Ръководството на Университета НЕ е запознато и НЕ е одобрило подготвения материал, поради което, категорично, НЕ застава зад излъчения клип!", категорични са от НВУ "Васил Левски". 

Президентският съветник Димитър Стоянов също взе гневно отношение по темата: 

"С право цивилни и военни се възмущават на халтурата прикрита, като "рекламно клипче" на НВУ, която ни сервира вчера Информационния център на МО. Клипът бе свален, НВУ и пресцентъра на МО се дистанцираха, но срамът остава.

По-важното е, че остават и много въпроси, които не трябва да се замитат под килима. А именно, кой е отговорен за безумията, които се творят в Информационния център на МО?