Реколтата е съсипана, пак ще ядем внос

На места от дъждовете посевите са унищожени на 80% 

Новини
13:50 - 01 Юли 2023
14567
Реколтата е съсипана, пак ще ядем внос

Проливните дъждове, които се изляха в много части на страната в последните седмици, нанесоха щети не само върху къщи, улици и мостове, но съсипаха и голяма част от земеделската реколта. 

Най-потърпевши са зеленчукопроизводителите и фермерите, които отглеждат плодове на открито. На места посевите са унищожени на 80%, уточнява Нова телевизия. Най-засегнати са фермерите в Северна България и от части — в Южна.

Според агроспециалистите от Държавния институт по зеленчукови култури прекомерните валежи са предпоставка за появата на болести по насажденията, главно — на мана, която погубва плода.

Засега пазарът у нас не усеща спада на реколтата, тъй като вносът ще компенсира по-малкото количество родна продукция. Това отчитат търговците на най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас — тази край Първенец. Изпълнителният ѝ директор Илия Гатев казва, че поевтиняват кайсиите, прасковите, нектарините и краставиците. 

В същото време се покачва цената на ягодите и черешите. Причината — свършва продукцията на родните производители и последните партиди стават по-скъпи.