РЕКОРД! 30 000 подадоха данъчни декларации в един ден (СНИМКИ)

Актуални новини
11:20 - 29 Април 2020
1921
РЕКОРД! 30 000 подадоха данъчни декларации в един ден (СНИМКИ)

Срокът за подаване на декларации и плащането на данъците за 2019 г. за физическите лица остава 30 април и няма да бъде удължаван, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Би Ти Ви.

От ведомството посочват, че отсрочка до 30 юни има за подаване на декларациите от едноличните търговци, които до тази дата трябва да внесат и дължимия данък. За да ползват отстъпката от 5%, тези лица следва да са подали данъчната си декларация по електронен път до 31 май 2020 г. Пак до 30 юни трябва да бъдат подадени декларациите от фирмите и следва да бъде внесен дължимият корпоративен данък.


"Всички данъчни декларации вече са подадени. 8 от 10 декларации са подадени по интернет и това е логично. От месец призоваваме нашите клиенти да не посещават офисите на НАП, защото всичко може да бъде направено онлайн“, каза Бъчваров. 30 000 декларации са били подадени в рамките на вчерашния ден, което е своеобразен рекорд, разкри той. 


Въпреки това огромни опашки се извиха в големите градове пред офисите на приходната агенция в последните дни на данъчната кампания. Според Бъчваров те са изглеждали огромни заради
отстоянието, което е трябвало да спазват помежду си чакащите, но са били обслужвани бързо.


Един от градовете, където се извиха огромни опашки бе Бургас, но организацията там е много добра, няма напрежение или скандали и хората, които чакат пред гишетата се обслужват много бързо, установи проверка на Lupa.bg.

Големи опашки пред данъчното в Бургас вече няма, а потоците на влизащите и излизащите са разделени при спазване на мерките срещу разпространение на коронавируса.

Около 900 000 души имат ПИК и подават декларации електронно. През последния месец имало засилен интерес към издаването на персонални идентификационни кодове и са издадени още 50 000. 30% от чакащите на опашките са били в офисите на НАП за тяхното получаване.

Макар издаването на ПИК да се може да се заявява електронно, то получаването му трябва да става персонално с представяне на лична карта, за да не се стига до злоупотреба и някой друг да получи Вашия идентификационен код, обясни Бъчваров, който е категоричен, че номерата са били давани изключително бързо - „за 30-40 секунди“.

Възстановяването на ПИК обаче може да бъде издадено дистанционно чрез проверка на самоличността по телефона и изпращането на номера на имейл адреса, с който се е регистрирал получателя му при издаването.

Снимки от Бургас: АГНЕС МЕТОДИЕВА