Рекорд: 5800 скъсаха US паспорта си

Общество
10:01 - 11 Август 2020
2419
Рекорд: 5800 скъсаха US паспорта си

Рекорден брой американци „скъсаха паспорта си“, като се отказаха от US гражданство, съобщава CNN, позовавайки се на проучване на счетоводната компания Bambridge Accountants. Така според компанията през първата половина на 2020 г. над 5800 души се отказаха от американското си гражданство. За сравнение 2072 души направиха това за цялата 2019 година.

„По принцип това са хора, които вече са напуснали САЩ, просто решавайки, че им е писнало от всичко“, казва един от собствениците на компанията Алистър Бембридж, цитиран от „Фокус“.

По неговите думи, отказите са свързани с дейностите на американския президент Доналд Тръмп, политиката на страната в момента и разпространението на коронавируса в САЩ.

Освен това, въпреки че повечето от тях се оплакват от политическия климат, имаше и такива, които определиха данъчната политика на страната като една от причините за своето решение. Така гражданите на САЩ, които живеят в чужбина, са задължени да подават данъчни декларации годишно, да отчитат чуждестранни банкови сметки, инвестиции и да получават пенсия, припомни експертът.

Докато данъчните служители могат да отговарят на условията за еднократно плащане в размер на 1200 долара обезщетения и допълнителни 500 долара за издръжката на всяко дете, много хора смятат, че годишното подаване на данъци е „прекомерно“ за тях.

В същото време, според Бамбридж, в бъдеще тенденцията ще се засили само ако действащият президент Доналд Тръмп спечели на изборите през ноември.

„Ако президентът Тръмп бъде преизбран, ние вярваме, че ще има нова вълна от тези, които решават да се откажат от гражданството си“, предложи експертът. Както припомня Си Ен Ен, за да се откажат от гражданството, американците трябва да платят 2350 долара и лично да се явят в посолството на САЩ в страната си на пребиваване, ако са извън САЩ.