Рекорд : Дълговете на БНТ гонят 70 млн. лв.

Общество
12:50 - 13 Август 2020
2786
Рекорд: Дълговете на БНТ гонят 70 млн. лв.

Обществената телевизия е напът да постави нов рекорд по трупане на борчове. Дълговете на БНТ вече възлизат на 70 млн. лв., научи Lupa.bg  от свои хора в Министерството на финансите. Парадоксалното е, че дългът й вече е колкото цялата годишна субсидия на телевизията. 

Само на БТК, която разпространява сигнала на телевизията, БНТ дължи 20 млн. лв. На 1 юни обществената телевизия даже щеше да спре, защото тогава изтичаше договора й с мобилния оператор. Министерски съвет обаче за пореден път развърза кесията и спаси държавната телевизия от резил и от ударите на закона.

Останалата част от дълговете са натрупани в продължение на последните десетина години.

Константин Каменаров например е един от виновниците за шокиращия телевизионен борч, защото е сключил договори за спортни права на няколко години напред във времето. Голяма част от парите глътнали и външните продукции. Най-скъпата беше „Стани богат” – тя струваше на БНТ по около 30 хил. лв. на едно предаване.

„Като изключим новините, "Референдум" и "Панорама", БНТ няма собствена продукция, а тя е най-евтина! Освен това по лиценз обществената телевизия е длъжна да изпълнява определена програмна схема – а тя не го прави!”, негодуват стари кадри на „Сан Стефано” 29. 

Служителите в БНТ са убедени, че последните години генералните директори на телевизията нарочно лансирали външни продукции, за да източват бюджета. „И от СЕМ мълчат – защо не предприемат нищо, за да ги санкционират?”, недоумяват още телевизионерите.