Рекорд: Домакинствата са взели кредити за почти 700 милиона лв . през ноември

Икономика
20:38 - 28 Декември 2023
4163
Рекорд: Домакинствата са взели кредити за почти 700 милиона лв. през ноември

Рекорд в тегленето на кредити. През ноември домакинствата у нас са взели заеми за почти 700 милиона лева. Това показват данните на Българската народна банка. Стойността на кредитите е два пъти повече, отколкото през ноември миналата година, пише бТВ.

Ипотечните заеми също са на рекордно ниво - близо 20 милиарда лева. Според финансисти основната причина за бума в тегленето на кредити е ниската лихва. Жена е изтеглила ипотечен кредит преди няколко години на пет процента лихва. Сега лихвата е три на сто. Казва, че втори път не би го направила.

По данни на БНБ изтеглените от българите ипотечни кредити са на рекордна сума и с годишен ръст от двайсет процента.„Това, което не ми харесва, е скоростта на изтегляне на кредитите, защото приближавайки вече двайсет процента на увеличение на годишна база, започва да става притеснително“, коментира финансовият анализатор Димитър Георгиев.

Понеже лихвите по кредитите са ниски, хората теглят повече кредити, за да купуват още и още жилища. „Опасявам се, че има твърде много потребители и граждани, които теглят кредити с усещането, че вноската им никога няма да бъде променена и, че имотът му след три години ще струва задължително два пъти повече поне“, посочва Димитър Георгиев.

През тази година цените на имотите бавно започнаха да вървят надолу, а очакванията са, че лихвите няма вечно да са толкова ниски.

БНБ отчита, че в месеца преди празниците сме теглили два пъти повече от обичайното.