Рекорд на заразени с COVID в Австралия

Хоспитализациите в страната са се удвоили за една седмица до 2362

Свят
15:21 - 04 Януари 2022
2612
Рекорд на заразени с COVID в Австралия

Австралия регистрира рекордни 47 738 случая на новозаразени с коронавирус за последното денонощие, което накара австралийците да се юрнат да си правят бързи антигенни тестове за вируса.

Така броят на новите инфектирани е с около 38 000 случая повече от предния ден, информира АФП. По-голямата част от случаи са с варианта Омикрон.

Хоспитализациите в страната са се удвоили за една седмица до 2362. Броят на пациентите в интензивни отделения е по-нисък - 184, включително 59 пациенти на респиратори.

Нарастването на случаите на ковид доведе до огромни опашки пред центровете, извършващи тестване, като на много места хората чакаха по няколко часа, за да им бъде взета проба.

Въпреки обществения натиск и многобройните искания бързите антигенни тестове да станат отново безплатни, премиерът Скот Морисън не е съгласен. „Сега сме на друг етап от тази пандемия, когато просто не можем да направим всичко безплатно“, заяви той вчера. „Налага ни се да живеем с този вирус“.

Австралия се опитва да се придържа към политика на нулева толерантност към вируса, част от която е и изключително високото ниво на ваксинация. 91,5% от населението над 16 години е напълно ваксинирано, а около 2,5 милиона души са получили и бустерна доза, допълва АФП.