Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Русия
13:57 - 16 Април 2024
7262
Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Броят на бягащите от задължителна военна служба в Русия се увеличава. Според информация на руското издание "Медиазона", всеки ден в Русия има средно по 34 присъди срещу опитали се да избягат от задължителна военна служба мъже. Украинското разузнаване обаче счита, че чрез скрита мобилизация всеки месец Русия набира около 25 000 до 30 000 войници.

Според данните на руското издание, само през месец март, 2024 година, руските власти са разгледали 700 случая. Това е най-високото такова число по официални руски данни. "Медиазона" изчислява, че руските съдилища са разгледали 7300 случая на руски войници, които са отсъствали без отпуск след обявяването на частична мобилизация от Кремъл през септември 2022 г.

На този фон една от дирекциите на Радио "Свободна Европа" за Русия - "Идеал Реалии", публикува разговори на Associated Press с петима руски офицери и един редник, които са избягали в Казахстан. Мотивът - не искат да участват във войната в Украйна. Всеки от тези хора е заплашен от до 10 години затвор в Руската федерация, ако бъде заловен.

"Не искам да служа в точно такава руска армия, която разрушава градове и убива цивилни, която насилствено присвоява чужди земи и територии", казва един от интервюираните. Друг споделя, че командирът му показал Руския наказателен кодекс и му казал, че или отива в Украйна, или в затвора. Нито един вариант не ме устройваше и намерих трети - избягах, посочва руският офицер, който захвърлил униформата си в кофа за боклук. Трети руски военен - Евгений, избягал, след като бил в Украйна и негов другар нарочно го прострелял в крака, за да го рани и а бъде изтеглен от окопите. Според Евгений, има два варианта в Украйна - или те раняват и се спасяваш от фронта, или загиваш.