САЩ скастриха Русия и Китай да не поощряват Северна Корея

САЩ
11:06 - 16 Април 2024
1519
САЩ скастриха Русия и Китай да не поощряват Северна Корея

САЩ призоваха Русия и Китай да променят курса си и да спрат да възнаграждават лошото поведение на Северна Корея и да я предпазват от санкции, като заобикалят дейности по нейните оръжейни програми, съобщава "Ройтерс".

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд направи изявлението си по време на посещение в демилитаризираната зона - силно укрепената граница между двете Кореи, които технически остават във война.

Тя е на посещение в Южна Корея, след като Русия наложи вето върху резолюция за ежегодното подновяване на многонационалната група от експерти, която през последните 15 години съблюдаваше прилагането на дългогодишните санкции на ООН срещу Северна Корея, наложени ѝ заради нейните ядрени оръжия и програми за балистични ракети.

Ветото на Москва и въздържането на Китай само "увеличават" усилията на Северна Корея да заобиколи международните санкции и я "предпазват" от отговорност, подчерта Томас-Грийнфийлд.

"Скриването на истината не я променя. Поощряването на лошото поведение само го насърчава", предупреди тя. "Апелираме Русия и Китай да променят курса и отново да призоват Пхенян да избере дипломацията и да седне на масата за преговори, за да се ангажира с конструктивен диалог".

Вашингтон ще работи с Южна Корея, Япония и други партньори в Съвета за сигурност, за да обмисли "някои креативни начини, малко нестандартно мислене", така че да се продължи с наблюдаването на прилагането на санкциите и останалата дейност, извършвана от експертната група, допълни Томас-Грийнфийлд.

В Сеул тя се срещна с група млади севернокорейски дезертьори и похвали бягството им на юг като "смело и вдъхновяващо".

"Един от моите приоритети е да популяризирам нарушенията на човешките права в КНДР, да популяризирам и засиля вашите гласове като бегълци", обърна се тя към тях.

Томас-Грийнфийлд пристигна на визита в неделя, а вчера се срещна с президента Юн Сук-йол и министрите на външните работи и на отбраната на Сеул, с които обсъди начини за възпиране на оръжейните програми на Северна Корея и насърчаване на човешките права в изолираната държава.

Тя ще посети и Япония, където ще се срещне с членове на семействата на японски граждани, отвлечени в началото на века от Северна Корея, а също ще е на визита в Нагасаки, който беше ударен от американска атомна бомба през 1945 г.

И Южна Корея, и Япония са съюзници на САЩ и членове на Съвета за сигурност на ООН.