Рекорд! Търново харчи 100 млн. през 2020-а

Политика
09:58 - 13 Февруари 2020
1798
Рекорд! Търново харчи 100 млн. през 2020-а

С голямо мнозинство Общинският съвет във Велико Търново прие рекордния в историята бюджет 2020 за близо 100 милиона лева!

Кметът Даниел Панов представи макрорамката, основните финансови показатели, приоритетите и политиките. Старопрестолният град и Общината започват 2020 година с 96,6 милиона лева, но съгласно досегашната практика сумата ще надхвърли 100 млн. лв. Стойността на бюджета отразява устойчивата тенденция на развитие на старопрестолния град и общината, а той бе приет на извънредна сесия във вторник вечерта, пише „Борба“.

„Благодаря за подкрепата, благодаря на целия екип в администрацията, работил усърдно по съставянето на бюджета, който е консервативен, реален и изцяло възможен. Макрорамката е с около 5% повече спрямо 2019 година. Без да увеличаваме данъците и такса смет, планираме с 6% повече местни приходи“, коментира Даниел Панов.

Кметът очерта основните политики и приоритети, сред които са обновяване и развитие на публичната инфраструктура и по-добра свързаност на гражданите, включително чрез повече инвестиции в кварталите и населените места, изграждане на атрактивна образователна среда, грижа за хората, култура и развитие на културния туризъм.

Увеличени са средствата за всички основни функции, като най-голям е ръстът за образование. Расте издръжката и в ресори здравеопазване, социални дейности, култура – за читалища, библиотеки, музеи и др. С близо 3,8 милиона лева от местните приходи ще бъдат дофинансирани редица дейности – издръжка на училища и детски градини, детски ясли, пенсионерски клубове, спорт и др.