Рекорд за 24 часа - 48 заразени с коронавирус (ВИДЕО)

Актуални новини
08:07 - 16 Април 2020 (обновена)
7640
Рекорд за 24 часа - 48 заразени с коронавирус (ВИДЕО)

Своеобразен рекорд е регистриран у нас за последните 24 часа на заразените с коронавирус - техният брой е 48 души, обяви днес началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга в четвъртък сутринта. С 6,5% е увеличението от вчера. Вървим нагоре. Графиката се насочва нагоре, отбеляза ген. Мутафчийски.

Знаете миналата седмица колко хора имаше по улиците. Това е един от резултатите, посочи още той. Липсата на физическо дистанциране, което отбелязахме от миналата седмица, е пряка причина за това покачване, отбеляза още професорът.

Така общият брой на заразените става 783 души. За последните часове има един смъртен случай - 70-годишен мъж с артериална хипертония е починал вчера в "Пирогов". Излекуваните за последните часове са 17.

32 са случаите в София. Сред новите заразен няма деца. 5 са новите случаи сред медицинските лица. 122-ма стават общо излекуваните, сред тях децата са 6. Починалите са 37. 

218 са в болница. 31 са в интензивните отделения.

Ефектът с лечение на хлорохин не е вълшебен, каза още Мутафчийски и уточни, че у нас отдавна се прилага лечение с хлорохин. 

Масовото тестване ще се извършва по групи, които са застрашени, по региони, на случаен принцип и по епидемиологични характеристики.

От вчера започна тестването във "Филиповци" и "Факултета". Контактните от първи ред са значително повече. Там, където има положителни резултати от бързи тестове, ще им бъдат направени PCR тестове. До момента са установени 20 заразени там. Те не са резултат на масовото изследване. А е причина за него. Случаите са концентрирани в 10 социално-битови огнища.

Идеята за ваксинацията на децата остава. Вероятно ще определим определени дни само за това, посочи главният държавен здравен инспектор  д-р Ангел Кунчев.

Удължаването на извънредното положение е политико-медицински въпрос. Много е рано да кажем какво ще бъде към 13 май, каза ген. Мутафчийски. При нас епидемията бележи ръст.

Очаква се развитие каква е ролята на клетъчния имунитет. Ние постоянно говорим за антитела, но може да се окаже, че клетъчният имунитет е по-важен, посочи още специалистът.

София си остава най-големият резвоар на заразата с множество огнища. Апелираме софиянци да не пътуват. Това ще донесе масово бум в цялата страна. Вчера цяла София тръгна да се изнася.