Рекорден брой пожари във Венецуела

Свят
11:07 - 02 Април 2024
646
Рекорден брой пожари във Венецуела

Регистрирани са рекорден брой пожари във Венецуела, предаде "Ройтерс".

Сателити са регистрирали повече от 30 200 пожарни точки от януари до март. Според данни на бразилската излседователна агенция Inpe, която наблюдава цялата Южна Америка, това е най-високото ниво за този период от началото на записите през 1999 г.

Във венецуелската част на Амазония са регистрирани около 5 690 активни пожара до средата на март, което е половината от пожарите в цяла Амазония.

Причината е сухото време и неодстатъчните дъждове. 

През уикенда на Великден, във Венецуела около 400 пожарникари са се борили с пожар, който е застрашавал национален парк Анри Питие - крайбрежен резерват с редки облачни гори, според службата на националния парк. Министерство на околната среда е започнало координирани действия с хеликоптери за борба с пожарите в парка.

Практиката да се пали земя, за да се изчисти за ферми, е широкоразпространена в тези региони. Сухото време и малкото дъждове създават предпоставка за разпространението им.

Пожарникарите са на мнение, че правителството трябва да забрани палежите през сухите периоди. Според тях, въпреки информацията за пожарите, правителството не може да вземе адекватни мерки за предотвратяване им.