Рекорден ръст на новозаразените в Южна Африка

Страната е най-тежко засегната в Африка на юг от Сахара

Свят
14:33 - 05 Юни 2020
2676
Рекорден ръст на новозаразените в Южна Африка

Южна Африка отчете рекорден ръст на новозаразените с новия коронавирус (COVID-19) - почти 80% повече от предишния рекорд, след като страната постепенно разхлабва ограничителните мерки, съобщава "Гардиън".

Южна Африка регистрира 3 267 нови случая на Covid-19 в четвъртък, най-големият скок от началото на пандемията. Страната е най-тежко засегната в Африка на юг от Сахара и има почти една четвърт от всички случаи на континента с 40 792 инфекции. Със 848 смъртни случая тя е на второ място в Египет по смъртност (1126).

Близо две трети от случаите на страната са в провинция Западен Кейп, където Кейптаун е най-големият град, а здравните услуги са под натиск. Районът също е основна туристическа дестинация, а местните власти въведоха един от най-строгите режими за тестване в страната.

Строгото блокиране в Южна Африка започна на 27 март, като рязко ограничи свободата на движение и забави икономиката, която вече е в рецесия. Ограниченията бяха облекчени до ниво 3 в понеделник, което отвори големи части от икономиката и премахна часовете. Алкохолът влезе отново в продажба при строги правила, но продажбата на тютюн остава забранена.

В удар по пътната карта на правителството след заключване, южноафриканският съд постанови тази седмица, че наредбите са "неконституционни и невалидни", и на правителството бе дадена две седмици, за да ги преразгледа. Местните медии съобщават, че правителството ще обжалва решението.

Трите най-големи икономики в Африка - Нигерия, Египет и Южна Африка - имат сходни "удвояващи се проценти" - броят на дните, в които броят им на зараза се удвоява - според данните на Our World In Data.