Рекорден снеговалеж затрупа Москва

Свят
08:43 - 15 Декември 2023
13980
Рекорден снеговалеж затрупа Москва

Снежни бури връхлетяха части от Русия в петък, покривайки Москва в един от най-големите снеговалежи от десетилетия и създадоха хаос по главните пътища, където шофьорите на камиони се бореха с повече от 20 сантиметра сняг и силни ветрове, предава Ройтерс.

Според метеоролозите циклон донесе постоянни виелици в руската столица, продължили повече от денонощие, което може да се окаже една от най-силните снежни бури, връхлитали Москва от 60 години насам.

Повече от една пета от средния снеговалеж за декември беше регистриран само за 24 часа в метрологични станции в Москва, където улиците бяха покрити със сняг и шофьорите се бореха да изкарат колите си от местата за паркиране.

Уебсайтът за времето Gismeteo съобщи, че общият декемврийски сняг в Москва може да достигне 50 см - най-високият регистриран за този месец.

Училищата в някои региони на европейска част на Русия бяха затворени заради снеговалежа, съобщи руска телевизия. Огромно 10-километрово задръстване се образува през нощта на един от главните пътища на Русия - M4 - на юг, хващайки шофьорите в капан при минусови температури.

Вестник "Комерсант" писа че в Москва цените за изриване на коли от снега са скочили до около 5000 рубли (55 долара).